Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/los-bostadspaket-ar-valdigt-orealistiskt/

Ekonomi

”LO:s bostadspaket är väldigt orealistiskt”

Foto: Magnus Hallgren

Väldigt orealistiskt, säger Svenskt näringslivs biträdande chefsekonom Jonas Frycklund om LO:s krav om att bland annat återinföra fastighetsskatten och bilda ett statligt byggbolag. Marknadshyror och avregleringar är arbetsgivarorganisationens förslag.

– Överlag känns LO:s paket väldigt orealistiskt. Med kravet på att justera ner hyrorna i nybyggda bostadshus, till exempel, tänker de sig att ta in pengar från äldre bestånd. Det måste tolkas som att LO vill höja hyran för äldre lägenheter, vilket är ett sätt att närma sig marknadshyror som vi i och för sig skulle vilja införa, säger Jonas Frycklund.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sade i en DN-intervju tidigare i veckan att nybyggnationen ska subventioneras med överskott från äldre bestånd, men betonade också två andra krav för att få bukt med bostadsmarknadens problem. Ett annat är att bilda ett statligt byggbolag för att konkurrera ner marknadspriserna, men ”det skär sig”, enligt Jonas Frycklund som hellre ser avregleringar för att få ner priserna.

Läs mer: LO kräver fastighetsskatt och statligt byggbolag

– De säger på ett ställe att de vill ha ett allmännyttigt bolag för att kunna bygga i de rikaste kommunerna som annars inte bygger, men samtidigt vill de att bostäderna som detta bolag bygger ska vara billiga för att fler ska kunna bo i dem. Det betyder att man ska bygga där det är dyrast samtidigt som det ska vara billigt och det går inte ihop.

– Det är svårt att påverka markpriserna även för ett statligt bolag. Jag tycker LO missar att man exempelvis skulle kunna införa lättare bullerkrav och krav på tillgänglighet, för det skulle kunna sänka byggkostnaderna. Måste alla bostäder vara fullt ut handikappanpassade eller går det att lätta på sådana regler, frågar sig Jonas Frycklund.

Svenskt näringsliv och LO delar bakgrundsbilden av att Sverige har stora behov på bostadsmarknaden, men arbetsgivarorganisationen tror att marknadshyror och just avregleringar är en politiskt framkomlig väg, vilket man anser att LO:s förslag inte är. Marknadshyror innebär större rotation i beståndet lyder resonemanget.

Dan Lucas: Därför finns det problem med LO:s statliga byggbolag

Frycklund ser egentligen inte att det är arbetsmarknadens parter som ska ta på sig en ny marknad och lösa bostadsproblemen, men de ger sin input till politikerna i denna fråga som han kallar mycket viktig och författade en rapport om tidigare i år. Investeringsstödet, från januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L ger han inte mycket för som redskap för billigare bostäder.

– Erfarenheter av byggsubventioner är att de snarare blåser upp kostnaderna. Det var tydligt när pengarna till bolagen var mycket större, men nu är subventionerna mindre än vad de var fram till 1990-talet. Det vore bättre att lägga de pengarna på saker som bostadsbidrag, det vill säga att man riktar dem till exakt de personer som behöver dem, säger Jonas Frycklund.