Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lottofeber i USA när rekordpott står på spel

På lördag gäller det! Här en uppsättning Powerballkuponger till salu i en spelbutik i delstaten Oklahoma.
På lördag gäller det! Här en uppsättning Powerballkuponger till salu i en spelbutik i delstaten Oklahoma. Foto: Sue Ogrocki / AP

700 miljoner dollar, motsvarande cirka 5,94 miljarder kronor, är den smått otroliga summan som hägrar för ett lottotokigt USA. Stämningen piskas nu upp inför dragningen kommande lördag i lotteriet Powerball.

I onsdags kväll konstaterades det för 18:e dragningen i rad att ingen lottoköpare hade lyckats pricka in rätt sexsiffriga kombination i lotteriet, som spelas i 44 delstater och tre USA-territorier, huvudstadsområdet Washington, Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna. Potten gick vidare och på lördag står, enligt uppgift, den största jackpotten hittills i USA:s lotterihistoria på spel, rapporterar tidningen Los Angeles Times i sin nätupplaga.

Amerikanerna rusar till spelbutikerna för att köpa lottokuponger i det lotteri som även i minsta spelläget ger stor utdelning, 40 miljoner dollar, i kraft av det alltid stora antalet spelare.

– Jag vet inte hur detta ska beskrivas. Detta har aldrig hänt tidigare. Det enda jag kan föreställa mig nu är hur de tre närmaste dagarna utvecklar sig, vår försäljning har precis bara kommit igång, säger Alex Traverso, talesperson för California State Lottery, det lotteribolag som administrerar Powerball i delstaten Kalifornien.

Oddsen för att kryssa i rätt sex siffror och därmed ta hem potten är minst sagt blygsamma: 1 på 292,2 miljoner.

Mitt i denna lottoyra påminner nyhets-tv-kanalen CNN om att det finns en rad lottovinnare i USA som inte hör av sig med sina vinnande kuponger. Uppemot 2 miljarder dollar fonderas hos lotteribolagen varje år, pengar som personer uppenbarligen inte har klart för sig att de vunnit.

Bara under 2015 hade, vid årets slut, 114 vinnande kuponger värda vardera 1 miljon dollar eller mer inte lösts in.

Eftersläntrare hör dock efterhand av sig – gott så.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.