Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

LRF om Arla: Väldigt olyckligt

Att pengar spenderats på fel saker inom Arla kan ytterligare förvärra situationen för svenska lantbrukare och bönder, befarar LRF. Enligt Arla är dock den ”osunda kostnadskulturen” åtgärdad.

Uppdrag granskning har grävt fram fler uppgifter om Arlas gödslande med pengar, trots en mjölkbransch i kris. Tajmingen kunde inte ha varit sämre, anser Helena Jonsson, förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

– Det här är väldigt olyckligt. Mjölkbönder i hela Europa och inte minst i Sverige har det jättetufft ekonomiskt, konstaterar hon.

Helena Jonsson ser en allvarlig risk för att Arlas varumärke skadas – och därmed de svenska leverantörerna till Arla.

SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av interna Arla-dokument från 2014. Enligt posterna har personer vid företaget bland annat haft representation på flotta innekrogar och åkt taxi trots att leasingbilar finns. Uppdrag granskning berättar också om en konferens för 50 personer med spektakulära inslag som provkörning av racerbilar.

Samtidigt som programmet började undersöka Arlas sätt att hantera pengar gick vd:n Henri de Sauvage ut i en debattartikel i Dagens Industri och medgav att pengar hade använts på ett oansvarigt sätt.

Han skrev bland annat: ”Alla kan naturligtvis göra fel. Jag också. Det enda rätta är att se till att det inte händer igen”.

Enligt Uppdrag Granskning har dock vd:n tagit med sin fru på en jobbresa till Paris och låtit Arla betala hennes flygbiljett. Han har senare bett Arla dra av kostnaden på sin egen lön.

Arla medger att det har spenderats pengar på fel saker. Men det Uppdrag granskning tar upp är sådant man själva redan upptäckt och åtgärdat, säger Daniel Emilson, pressekreterare på Arla.

– Vi har gjort en kostnadsutredning 2014, vi har hittat saker som går att spara pengar på, där vi kan bli mer effektiva och vi har inom en begränsad del av verksamheten hittat en osund kostnadskultur. Med start februari 2015 har vi börjat införa en rad åtgärder som hittills sänkt kostnaderna med tio miljoner kronor, säger han till TT.

Även företrädare för Sveriges Mjölkbönder reagerar starkt.

– Här går vi på knäna som mjölkbönder och så gör de så här. Även om det inte är de stora summorna så visar det ändå på en nonchalans, säger organisationens ordförande Stefan Gård till TT.

Han tycker att tjänstemännen inom Arla agerat respektlöst.

– Innan var det så att tjänstemännen var ett verktyg åt mjölkbönderna, men nu är det mjölkbönderna som är ett verktyg åt tjänstemännen. Det är liksom lite bakvänt.

Uppdrag granskning sänds i kväll onsdag i SVT.

Fakta: Arlabönder

Arla är ett bondeägt kooperativ som ägs av 12 700 mjölkbönder i sju länder.

I Sverige finns det cirka 3 200 Arlabönder. Arla har drygt 3 800 medarbetare i Sverige och driver elva mejerier.

Arlabönderna står för 70 procent av den svenska mjölkproduktionen och Arla har 50 procent av marknaden för mejeriprodukter.

Från 2012 till 2015 kommer Arlakoncernen att ha minskat sina kostnader med cirka 3,1 miljarder kronor.

Källa: Arla

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.