Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Köttproducenterna: Så mycket behöver köttet kosta i höst

Sommarens tork slog hårt mot köttproducenter.
Sommarens tork slog hårt mot köttproducenter. Foto: Emma Eriksson

Sommaren har skapat ekonomiska svårigheter för många lantbrukare. Nu har delar av köttindustrin tillsammans tagit fram siffror på hur mycket de tror priserna behöver höjas för att bönderna ska klara sig. 

Dåliga skördar har lett till nya ekonomiska förutsättningar för många svenska lantbrukare. På onsdagsmorgonen hölls en pressträff där Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Sveriges nötköttsproducenter, Sveriges grisföretagare, Svenska fåravelsförbundet och Lammproducenterna presenterade nya beräkningar på torkans kostnader och hur stora prishöjningar som behövs. 

– Det är klart vi är vana med väderhändelser och marknadens svängningar, det ska man normalt sett kunna hantera i ett företag. Men det som hände i somras har vi inte varit med om någonsin i modern tid, säger Åsa Odell, ordförande på LRF kött. 

För en grisproducent har kostnaderna för strö och foder ökat med mellan fyra och fem kronor per kilo av djurets slaktvikt, enligt deras siffror. 

För ko- och grisbönderna har det varit värre. Nötköttsproducenter har fått en merkostnad på mellan nio och 15 kronor per kilo slaktvikt. Lammproducenternas merkostnad landar på mellan 12 och 26 kronor mer per kilo slaktvikt, enligt förbundens beräkningar. 

Detta har inneburit svåra likviditetsproblem för många av Sveriges lantbrukare som plötsligt tvingats möta nya ekonomiska förutsättningar. För att svensk köttproduktion ska överleva menar branschens företrädare att köttpriserna nu måste höjas. 

Enligt deras siffror skulle kilopriset för en kotlett behöva höjas med 7:50 kronor. Den skulle då alltså kosta över hundra kronor per kilo. Kilopriset på en biff behöver enligt dem höjas från 289 kronor till 306:50 kronor. 

När det kommer till lamm kostar en ytterfilé i dag 325 kronor per kilo. Enligt branschföreträdarnas beräkningar skulle den snarare behöva kosta 352:50 kronor per kilo, för att producenterna ska få rätsida på ekonomin. 

Åsa Odell är Ordförande på LRF kött och vice ordförande i LRF:s riksförbundsstyrelse.
Åsa Odell är Ordförande på LRF kött och vice ordförande i LRF:s riksförbundsstyrelse. Foto: Pressbild.

– Många lantbrukare kommer behöva låna pengar till foder om de ska kunna ta in nya smågrisar eller kalvar i sina stallar. För att de ska våga göra det behövs en tydlig signal från marknaden, säger Åsa Odell. 

Hur sannolikt är det att prishöjningarna ni presenterar blir av? 

– Vi har haft dialog med handeln hela sommaren och vi för samtal med dem framåt också. Vi har känt att de varit väldigt intresserade, av den enkla anledningen att de vill kunna ha svenskt kött till sina konsumenter inte bara i år, utan även om två, tre och fyra år, säger Åsa Odell. 

– Resultaten av besluten vi tar på gårdarna nu kommer at märkas på flera års sikt, fortsätter hon. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.