Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lugnare börser i Asien efter dramatiskt fall

Nikkei-index i Tokyo hade efter några timmars handel fallit 3,9 procent på torsdagen.
Nikkei-index i Tokyo hade efter några timmars handel fallit 3,9 procent på torsdagen. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Börsöppningarna runtom i Asien blev en lugnare historia i dag, jämfört med torsdagens dramatiska fall.

Tokyo-börsens Nikkei-index inledde visserligen med minus 1 procent, men svängde snabbt lite uppåt och låg framåt lunch på minus 0,5 procent.

Och Hang Seng-index i Hongkong låg efter en stunds handel på plus 0,7 procent.

Även exempelvis Taipei – vars weighted index med minus 6,3 procent i går upplevde sitt största ras hittills – och Seoul öppnar uppåt.

– Man brukar säga att börsen är en ”drama queen” och det orkar man inte vara varje dag. Då är det rätt naturligt att det blir en lite lugnare dag i dag, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Anledningen till börsoron är det pågående handelskriget mellan USA och Kina. Många investerare oroas också av att USA:s centralbank, Federal Reserve, meddelat att det är ”lång väg” kvar till mer neutrala räntenivåer. En starkare dollar innebär också högre lånekostnader för de asiatiska tillväxtmarknaderna, som har sina lån i dollar.

– Det man också är orolig för i Asien är hur handelskriget påverkar den kinesiska tillväxten och ekonomin. Tron på tillväxttakten i Kina har skruvats ned något och det är alltid ganska osäkra siffror när man pratar om BNP-siffror från Kina. De har skruvats ned något till följd av det här handelskriget, så det är de effekterna som investerarna är oroliga över, säger Johanna Kull.

Som småsparare eller pensionssparare bör man inte överreagera på de senaste dagarnas börsoro, men hon.

– Det är inte de här dagarnas turbulens som ska avgöra hur du placerar dina pensionspengar. Är du långsiktig och har en bra bredd i ditt sparande behöver inte börsoron påverka dig. Att börsen svänger, så är det, säger Johanna Kull.

Men om du som småsparare känner oro kan det ändå vara bra att se över sparandet för att säkerställa att risken är spridd över olika marknader.

USA är världens största marknad och flera globala fonder har stora andelar i amerikanska värdepapper. 

– USA-fonder har de senaste åren tillhört vinnarna tack vare de kraftiga börsuppgångarna i USA och att kronan försvagats mot dollarn. Men det kan vara bra att se över så att man inte har allt sparande i USA, säger hon.

Läs mer: Dramatiska börsfall – 6 procent ned i Taiwan 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.