Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lugnet: Rubrikerna missvisande

Christina Lugnet tycker att mediebilden efter Dagens Nyheters granskning av Tillväxtverket har varit missvisande.
Christina Lugnet tycker att mediebilden efter Dagens Nyheters granskning av Tillväxtverket har varit missvisande. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Efter Dagens Nyheters granskning av Tillväxtverket menar generaldirektör Christina Lugnet att mediernas version av vad som hände är missvisande.

I slutet av juli publicerade Dagens Nyheter avslöjandet om att Tillväxtverket brutit mot sina egna regler om representation. Verket har lagt ner 7,5 miljoner kronor på seminarier och intern representation sedan 2010, och ytterligare 9 miljoner på internutbildningar och andra konferenser.

Verket har bland annat bokfört middagar och fester som seminarier i stället för representation, vilket gör att de har kommit undan med en lägre momssats.

Kritik har framkommit mot att Tillväxtverket har besökt fina restauranger, hållit till på slott och herrgårdar, haft konferens i Åre med liftkort och spa, gått på vin- och chokladprovningar och genomfört en ribbåtstur i Stockholms skärgård.

Nu uppger Christina Lugnet för Haparandabladet, som är lokaltidning i kommunen där Lugnet tidigare varit kommunchef, att mediebilden som förmedlats är överdriven.

– Vi har hållit en restriktiv linje, säger hon till tidningen enligt TT.

Efter avslöjandet fick
Christina Lugnet lämna sin tjänst som generaldirektör för Tillväxtverket.

En del av granskningen gällde en medarbetardag som hölls på Grand Hotel. Här kostade bara middagen 1 476 kronor per person. I inledande intervjuer med Dagens Nyheter menade Christina Lugnet att Grand Hotel var det billigaste alternativet som verket hittat efter att ha tagit in offerter.

– Vi tittade på flera alternativ och det här var det lägsta priset, sa hon då till Dagens Nyheter.

Det här är den enda punkten där Christina Lugnet nu medger att fel förelåg. Hon tycker dock inte att händelsen borde ligga till grund för att ge henne sparken.

Tillväxtverket är en
nationell myndighet med runt 300 medarbetare på nio orter runt om i landet. Verket ska bland annat arbeta för att stödja affärsutveckling i små och medelstora företag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.