Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lundin Oil kopplas samman med krigsherre i Sudan

Faksimil från Aftonbladet 23 mars 2012, som visar det hemliga dokumentet och Ivan Lundin.
Faksimil från Aftonbladet 23 mars 2012, som visar det hemliga dokumentet och Ivan Lundin.
En ökänd krigsherre i Sudan anlitades för att "rensa" oljefälten i landet – mot betalning från oljebolagen. Svenskägda Lundin Oil var närvarande i området vid samma tidpunkt.

Ett hemligstämplat dokument som Aftonbladet tagit del av, avslöjar ett avtal mellan Sudans regering och milisledaren Paulino Matip, känd som en av dem i Sudan som utfört flest brott mot de mänskliga rättigheterna.

I dokumentet lovas Matip vapen, ammunition och fordon, som ska levereras av Sudans armé. Dessutom lovas Matip "en del kontanter" från oljebolagen, som ska betalas ut via regeringen i Khartoum.

Uppdraget till krigsherren går ut på att "rensa alla byar och rebellfickor i närheten av oljefälten fram till Gogrials gräns". Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar Matip för att ha utfört en etnisk rensning för att underlätta för oljebolagen att utvinna olja. Matip är också känd för att använda barnsoldater i sina styrkor.

Dokumentet är daterat 27 juli 1998 och märkt "mycket hemligt och personligt". Vid tidpunkten fanns tre oljekonsortier i området, uppger Aftonbladet. Huvudägare till två av dem är svenska Lundin Oil och kanadensiska Talisman.

En dokumentärfilm från 2001 visar Lundin Oils ordförande Ian Lundin på bild. Han är omgiven av beväpnade barn i soldatuniformer. Filmaren Bengt Nilsson säger till Aftonbladet att barnen tillhörde Paulino Matips styrkor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.