Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lundin Petroleum misstänks för grovt folkrättsbrott

Ian Lundin är styrelseordförande i Lundin Petroleum och misstänks för grovt folkrättsbrott. Arkivbild.
Ian Lundin är styrelseordförande i Lundin Petroleum och misstänks för grovt folkrättsbrott. Arkivbild. Foto: Robin Haldert

Ian Lundin, styrelseordförande för Lundin Petroleum är misstänkt för medhjälp till grovt folkrättsbrott. Det bekräftar Ian Lundin själv.

Även företagets vd Alex Schneiter är delgiven misstanke om brott.

Brottsmisstanken gäller hur Lundin Petroleum, som då hette Lundin Oil, gick till väga för att få tillgång till ”block 5A” – ett landområde i Sudan.

Bolaget ville driva prospektering och produktion i området, men där pågick ett blodigt inbördeskrig.

Enligt misstankarna ska Lundin Oil gett ekonomiskt stöd till militären som fördrev civilbefolkningen från block 5A. Mellan 10.000 och 12.000 personer ska ha dödats i operationen och uppåt 200.000 människor ha tvingats på flykt.

I ett öppet brev till aktieägarna i Lundin Petroleum skriver Ian Lundin om brottsmisstanken.

”Vi kan nu meddela att åklagaren har kallat Alex Schneiter och mig till intervju och har delgivit oss de misstankar som ligger till grund för förundersökningen. Denna process är en del av det normala förfarandet i svenska förundersökningar och vi vill framhålla att inget åtal har väckts, och att detta inte heller innebär att något åtal kommer att väckas”, skriver han.

”Styrelsen är fortsatt övertygad om att det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande av någon företrädare för Lundin”, fortsätter brevet.

Läs också: Birgitta Forsberg: Inte säkert att investerarna drar sig ur 

Även åklagaren, Magnus Elving, bekräftade på måndagen uppgiften. Men utöver det hade han inte mycket att tillägga.

– Utredningen pågår och kommer att fortsätta. Det är fortfarande förundersökningssekretess, sade Elving till nyhetsbyrån TT.

ECOS, en sammanslutning av människorättsorganisationer som har granskat hur internationella oljebolag har verkat i Sudan. De tar emot nyheten med tillfredsställelse.

– Det här är goda nyheter, säger Egbert Wesselink, talesperson för ECOS.

– Det är första gången någon kanske ställs till svar för medhjälp till folkrättsbrott för vad som skedde i Sudan och Sydsudan, lägger han till.

Wesselink är framför allt upprörd över att de institutionella investerare som har fortsatt att stötta bolaget under alla år. Det har funnits, påpekar han, gott om rapporter om vilken skada Lundin Oil och andra oljebolags aktiviteter har varit för lokalbefolkningen.

Foto:  Erik Esbjörnsson

En av Lundin Oils anläggningar i Sudan fotograferad 2010. Arkivbild. Foto: Paul Hansen.

I sitt brev till ägarna skriver Ian Lundin att det är hans och bolagets ”fasta övertygelse att vår verksamhet i Block 5A, genom investeringar i infrastruktur och insatser för lokalbefolkningen och humanitär hjälp, bidrog till att förbättra livsvillkoren för tusentals människor”.

Det förkastas av Egbert Wesselink.

– Lundin Oil kom till ett område där det i princip var fred. De lämnade området med tusentals döda och tiotusentals fördrivna, säger han.

Han anser att bolaget och även familjen Lundin enbart drivs av penninghunger och det gör det mer obegripligt för honom att institutioner fortsätter att investera i bolaget.

– Det är totalt oacceptabelt. Även de har ett ansvar och borde arbeta för lindring till offren, säger Wesselink.

Försäkringsbolaget Folksam ägde tidigare nästan fyra miljoner aktier, motsvarande 1,2 procent av kapitalet, i Lundin Petroleum. I maj 2012 sålde dock Folksam samtliga aktier när bolagsstämman avslog försäkringsbolagets krav på en oberoende granskning av anklagelserna. 

– Det fanns många vittnesmål och rapporter som tydde på att företaget kunde vara inblandat i det som skedde i Sudan och vi tyckte att det var mycket problematiskt att de inte ville tillsätta en extern utredning. Vi har etiska kriterier som kommer sig av att våra kunder efterfrågar det, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam. 

Hon är inte förvånad över att företagsledarna delgivits misstanke om brott. 

– Utredningen har varit känd länge och det är bra om man kommer till ett klargörande. Jag ser det som mycket allvarligt, speciellt när det handlar om den här typen av brott.

Den tidigare utrikesministern Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil under en del av den aktuella perioden. Så sent som i oktober i år, försvarade han Lundin Oils agerande i Sudan.

Förundersökningen inleddes 2010.

DN har sökt Lundin Petrolium för en kommentar. 

Läs mer: Lundin Oil kopplas samman med krigsherre i Sudan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.