Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lundinåklagaren: Det fanns fog för husrannsakan just nu

Ian Lundin, styrelseordförande i Lundin Petroleum. Arkivbild.
Ian Lundin, styrelseordförande i Lundin Petroleum. Arkivbild. Other: Eva Tedesjö

Företrädare för Lundin Petroleum misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.

Utredningen har försenats och en samordnad polisinsats mot bolagets kontor i Schweiz och Sverige har genomförts.

– Det fanns fog för att genomföra husrannsakan just nu, säger åklagare Magnus Elving till DN.

I går berättade Dagens Industri om ett samordnat polistillslag mot svenska oljebolaget Lundin Petroleums kontor i Schweiz och Stockholm.

Åklagare Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, som leder förundersökningen som pågått sedan 2010 mot bolaget, bekräftar saken för Dagens Nyheter. 

Han vänder sig emot att oljebolaget för DI hävdar att man tillhandahållit det material polisen efterfrågat i utredningen.

– Mitt svar på det är att det fanns fog för att genomföra en husrannsakan. 

Vad som föranlett tillslaget och varför det inte gjorts tidigare vill han inte svara på.

– Jag väljer att inte kommentera mer än så, säger Elving.

Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson kommenterar skriftligt till DN:
– Det stämmer att Lundins kontor haft besök av utredare i samband med den pågående förundersökningen. Att detta sker nu, nästan åtta år efter att förundersökningen startade, är förvånande och frustrerande - då vi hela tiden har samarbetat med åklagaren i den här processen.

– Vi ser inte att detta påverkar utgången, då vi är övertygade om att det inte finns någon grund för några anklagelser om felaktigheter mot några representanter för Lundin. 

Tidigare har Magnus Elving beräknat kunna slutföra utredningen i februari-mars i år. 

– Då blir det antingen ett beslut att lägga ned eller ett beslut om att fortsätta. Om vi väljer att fortsätta får Lundin bollen, och då begär de sannolikt kompletteringar, sa Elving till DN i december.

Nu har processen försenats och läget är mer oklart.

– Vi räknar med att bli klara med utredningen under våren, men det har uppstått fördröjningar av olika slag, gällande faktorer som vi inte äger – sådant vi inte kan påverka.

I november 2016 offentliggjordes att styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Bolagets agerande i Sudan 1997-2003 misstänks ha bidragit till att tusentals dödats och 160.000 satts på flykt.

I november i fjol kom ett krav från Lundin Petroleum om att få Magnus Elving utbytt som åklagare. Genom sina advokater har ledningen lämnat en skrivelse till Åklagarmyndighetens avdelning Utvecklingscentrum om att Elving skulle vara jävig, då han lämnat ut sekretessbelagda uppgifter till två målsägarbiträden.

– Det ingår väl i deras sak. Företagsledningen vill uppenbarligen inte ha mig kvar och då gör väl advokaterna som de vill. Vad orsaken till det är vill jag inte spekulera om.

I december rapporterade Di att ytterligare två personer blivit delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan: Tethys Oils vd Magnus Nordin och Lundin Petroleums tidigare vd Ashley Heppenstall.

 

Misstankar mot Lundin Petroleum

Sedan 2010 har svenska åklagare utrett anklagelser mot Lundin Oils verksamhet i södra Sudan, där företaget var verksamt 1997 till 2003.

 

Styrelsen i Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, kan ha varit delaktig i folkrättsbrott genom att aktivt bidra till ökade spänningar i Sudans inbördeskrig, så att tusentals personer dödats och 160 000 tvingats på flykt, enligt åklagarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.