Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Luxemburg hjälper svenska bolag minska skatt

Hundratals bolag har fått hjälp av Luxemburg för att minska skatten. Bland dem finns möbeljätten Ikea, uppger Ekot i Sveriges Radio och SVT Nyheter, med hänvisning till hemliga dokument som nyhetsprogrammet fått ta del av via det internationella journalistnätverket ICIJ.

Avslöjandet visar att över 340 bolag har förhandlat fram hemliga skatteavtal med Luxemburg. Åtminstone 548 hemliga skattebeslut mellan 2002 och 2010 har gett dem extremt förmånliga avtal som landets myndigheter ska ”granska välvilligt”, enligt journalistnätverket.

Utöver Ikea ingår bland andra Sverigekopplade Tele 2 och SEB i avslöjandet, men också namnkunniga bolag som Pepsi, Apple, Heinz, Volkswagen, Fed Ex och Glaxo Smith Kline. Uppgifterna kommer från närmare 28.000 läckta dokument från revisions- och konsultbolaget PWC.

Hundratals miljarder dollar ska ha slussats genom Luxemburg och besparat bolagen många miljarder dollar i skatt. Vissa bolag har åtnjutit vinstskatter på mindre än en procent. Med så kallade hybridlån har bolagen kunnat undvika skatter i både Luxemburg och på andra håll. Just Ikeas upplägg förklaras ingående på Australian Financial Review.

I typfallet ingår att bolagen inte är aktiva i Luxemburg, men har adress där – på Rue Guillaume J Kroll 5 har exempelvis 1.600 företag ”kontor”. ICIJ påpekar att skatteförfarandet är lagligt och tjänstemän i Luxemburg förnekar till och med att företagen fått någon förmånlig behandling.

– Luxemburgs skattesystem är konkurrenskraftigt. Det finns inget orättvist eller oetiskt i det, säger Nicolas Mackel enligt Reuters.

Han är vd på Luxembourg for Finance (LFF), som drivs gemensamt av landets regering och Profil Luxembourg, en organisation för finansbranschens aktörer. Huffington Post skriver att Inter Ikea uppger att företagets skatteplanering följer lagar och regler.

Klas Tikkanen, finanschef på Nordic Capital, säger till Ekot att många företag väljer Luxemburg på grund av att landets skatteverk kan ge bindande löften om att bolagens ägare inte ska dubbelbeskattas.

Danske EU-parlamentarikern Jeppe Kofod (S) tror att EU-kommissionens nye ordförande, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, kan bli av med jobbet om det visar sig att denne känt till att Luxemburg hjälpt företag i Danmark och andra EU-länder att minska skatten. Kofod kräver besked av Juncker, som tidigare var premiärminister i Luxemburg:

”Vi behöver tydliga garantier från Junckers sida att han inte har varit involverad i eller involverat sitt land i olagligheter. Kan han inte leverera det är han olämplig som chef för kommissionen”, skriver Jeppe Kofod i en kommentar till nyhetsbyrån Ritzau.

EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) välkomnar avslöjandet. Det handlar varje år om enorma summor som försvinner efter fusk eller aggressiv skatteplanering, påpekar han.

– En del faller säkert inom lagens ramar, men det är banne mig inte snyggt. Pengarna skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt för det är ju inte så att medlemsländerna i dag sitter på fulla kassor. Det finns hål som måste täppas till och i en del fall lär det krävas lagstiftning.

TT: Det spekuleras om hur avslöjandet påverkar EU-kommissionens nye ordförande, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, som är väl förtrogen med hemlandets skattesystem. Hur ser du på det?

– Jag tror det är väldigt många som känner till hur det fungerar i Luxemburg. Men man kan ju vända på det: Juncker har ju skapat systemet så han måste ju vara väldigt bra på att täppa till hålen, säger Ludvigsson.

Jean-Claude Juncker utfrågades redan i går om sin syn på skattesystemet i hemlandet, med anledning av den undersökning som EU-kommissionen drog igång för en månad sedan kring näthandelföretaget Amazons verksamhet i Luxemburg.

– Kommissionen har all rätt att inleda utredningar av den här typen, och det gäller inte bara Luxemburg. Kommissionen kommer att göra sitt arbete och för min del kommer jag att undvika att blanda mig i, eftersom det är ett ärende som faller under konkurrenskommissionären (danska Margrethe Vestager) som måste få ha en stor handlingsfrihet i det här fallet. Jag kommer inte att bromsa henne, för det vore otillbörligt, svarade Juncker på en fråga från fransk tv efter gårdagens första kommissionssammanträde i Bryssel.

Hans egen syn på frågan valde han dock att vara tyst om.

– Jag har en åsikt i saken – men den kommer jag att hålla för mig själv, sade Juncker.

Chris Jordan, chef för Australiens skattemyndighet, säger till Australian Financial Review att han överväger att vidta åtgärder för att kräva eventuellt undanhållen skatt från landets företag som har Luxemburg-avtal. Han ska dessutom ha kontaktat kolleger i andra länder för att göra en gemensam utredning av saken.

Utöver Ekots Claes Aronsson finns de grävande reportrarna Sven Bergman, Fredrik Laurin och Joachim Dyfvermark bland de över 80 journalisterna från 26 länder i nätverket ICIJ, International consortium of investigative journalists. SVT och SR hör till de drygt 30 nyhetsbolagen som ingår i avslöjandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.