Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lyckosamt försök med hemsjukvård

Att låta läkare åka hem till äldre med stora vårdbehov, i stället för att äldre människor ska behöva åka in till sjukhuset eller vårdcentralen, kan både öka vårdkvalitén och spara pengar, rapporterar SR Ekot.

Under en femårig period har flera modeller testats runt om i landet som en del av en nationell satsning som nu avslutas.

Ett exempel på en ny vårdmodell som gett bra resultat och nu håller på att spridas finns i Skaraborg. Där har läkaren Jesper Poucette jobbat som mobil hemsjukvårdsläkare i tre år nu och han säger att det är lättare att undersöka äldre patienter i hemmet.

– Det är mycket lättare. När de kommer till vårdcentralen är de ofta trötta och glömmer att fråga om saker de egentligen hade tänkt fråga om. Sedan har de också svårt att ta med sig de råd de får till sitt vanliga liv. När jag i stället sitter hos dem vid köksbordet så löser vi de sakerna samtidigt, säger Poucette.

Många av patienterna åkte förut ofta in och ut till akuten eller blev inlagda på sjukhus.

Men utvärderingen av det nya arbetssättet visar att akutbesöken för de allra sjukaste i patientgruppen, äldre med stora vårdbehov, nu har minskat med 80 procent och antalet vårddagar på sjukhus med över 90 procent.

Enligt utvärderingen är Skaraborgsmodellen ur ekonomiskt perspektiv mer lyckad än andra försök runt om i landet att jobba med mer vård i hemmet.

Enligt projektledaren Marianne Alärd handlar det också om ett nytt synsätt på patienterna.

– Vi har tidigare haft svårt att utgå från individens behov. Vi har i stället utgått från organisationens behov och försökt passa in individen i det. Nu måste vi tänka tvärtom, säger hon till Ekot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.