Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lysande tider för fakturabolag

Det går bra för företag som köper fakturor - efterfrågan ökar explosionsartat. En av anledningarna är att leverantörsbolag får betalt för utfört arbete allt senare. För att få in pengar säljer de därför sin fordran till ett fakturabolag.

Som DN har beskrivit i flera artiklar betalar flera storföretag numera sina leverantörer mycket senare än efter de 30 dagar som tidigare varit praxis. För en del av företagen leder detta till stora likviditetsproblem och svårigheter att betala sina egna räkningar och moms.

Men det finns företag som vinner på denna företeelse. Fakturabolag, finansbolag som köper ett annat bolags faktura, har märkt en klar ökning av efterfrågan de senaste åren.
- Att storföretagen betalar sina leverantörer senare är absolut en bidragande orsak till att efterfrågan på våra tjänster har ökat på senare tid. När underleverantörerna till större företag inte får betalt får de tappa kunden eller acceptera. Vi fick in många förfrågningar i december från företag som haft lång kredittid, säger Fredrik Wedin, vd på AK Finans.

Samtidigt som fakturabolag köper fakturan tar de över administration och kreditrisk. Går kunden i konkurs, tar fakturaföretaget smällen. Givetvis finns det pengar att tjäna för fakturabolagen. De betalar inte hela fakturabeloppet, utan mellan 92 och 97 procent, vilket ger goda marginaler.
- Det här har blivit stor business och det är inte bara småbolag som utnyttjar fakturaköp. Nyligen blev vi uppringda av ett O-listenoterat bolag som ville använda det här, säger Mikael Forsman, vd på Amfa Finans, som köpte fakturor för 885 miljoner kronor 2001.

Han säger att december var den bästa månad de har haft någonsin, de köpte fakturor för 110 miljoner kronor.
- Hela hösten har varit enorm. Det har blivit en internationalisering som gör att leverantörer får betalt senare. Det gör att fler utnyttjar det här för att frigöra pengar, säger Mikael Forsman, som räknar med att Amfa köper fordringar på över en miljard i år.

Det finns ingen statistik på fakturaköp i Sverige. Men Anders Jarlskog, vd på Euro Finans, bedömer att marknaden på fakturaköp är värd 10 miljarder kronor i månaden. Hans bolag har mångdubblat omsättningen av fakturaköp under flera år.
- Vad som gör fakturaköp intressant är att vi tar över kreditrisken. I sämre tider vill man inte ta någon kreditrisk.

Svea Ekonomi rapporterar en ökning av tjänsten fakturaköp på mer än 100 procent de senaste två åren. Per månad handlar det om köp av fakturor på tvåsiffriga miljonbelopp. De som efterfrågar tjänsten har ofta gjort ett större jobb och har inte råd med att vänta på betalning.
- Ökningen beror bland annat på att banker inte är lika flexibla. Sedan har kredittiderna sträckts ut de sista åren. Då måste någon annan ta över för att leverantören ska få pengar, säger Lennart Ågren vd på Svea Ekonomi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.