Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

M och S i ordkrig om skatten för pensionärer

Regeringen har svikit sitt vallöfte att sänka skatten för landets pensionärer. Det hävdar Moderaterna sedan det står klart att 200.000 äldre över 65 år fått höjd skatt i stället för sänkt skatt i år. Men Socialdemokraterna vidhåller att skatten sänkts och lovar fortsatta skattesänkningar för pensionärer

Efter att DN på fredagen publicerat beräkningar från Skattebetalarnas förening som visar att omkring 200.000 pensionärer sedan den 1 januari fått upp till 128 kronor i högre skatt per år i stället för en motsvarande skattesänkning går debattvågorna höga mellan de två största riksdagspartierna.

– Detta är ett svek. Socialdemokraterna gjorde ett stort nummer i valrörelsen av att man sänker skatten för pensionärer. Nu visar det sig att man inte gör det, säger Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson.

Regeringen skriver i sin höstbudget att 1,3 miljoner pensionärer fått en skattesänkning. Men i kronor räknat handlar det bara om 1,1 miljoner. Orsaken är att det förhöjda grundavdraget för pensionärer som styr hur stor summa som inte beskattats har sjunkit i år på grund av att priserna föll under förra året.

– Säger man sänkt skatt till människor då tror inte jag att man uppfattar det som mindre höjd skatt, utan sänkt skatt, anser Niklas Wykman.

Enligt Moderaternas beräkningar har det samlade skatteuttaget för pensionärer höjts med 1,5 miljarder kronor i år. Då räknar partiet in rot-avdrag, bensinskatter och den höjda särskilda löneavgiften för pensionärer.

Men Socialdemokraterna tycker att det är fel sätt att räkna och vidhåller att 1,3 miljoner pensionärer fått lägre skatt än vad de skulle haft om inte höstbudgeten gått igenom.

– Nu får Moderaterna faktiskt ge sig. Vi har ju faktiskt sänkt skatten för pensionärer. Om vi inte sänkt skatten skulle de ha betalat mer i skatt, säger Leif Jacobsson (S), vice ordförande i riksdagens skatteutskott, som pekar på att Moderaterna i sin skuggbudget inte lade något annat förslag.

Men är det inte olyckligt att det har blivit så här?

– Vi har sänkts skatten för alla upp till pensioner på 20.000 kronor i månaden. Sedan har grundavdraget sjunkit och det är ingenting som vi kan påverka.

På grund av det sänkta grundavdraget är bara pensioner upp till 17.617 kronor som fått sänkt skatt. Någon diskussion om effekten fördes inte av politikerna i skatteutskottet i höstas när budgeten behandlades. Först efter årsskiftet fick Leif Jakobsson kännedom om effekten.

Han vill nu se en ny skattsänkning för pensionärer nästa år. I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att utjämna den skillnad i beskattning av löntagare och ålderspensionärer som uppstått efter införandet av jobbskatteavdraget under de borgerliga regeringsåren, dock utan ange när det ska ske.

– Vi ska ha bort hela gapet. Jag tycker det skulle finnas anledning med att gå vidare med det här nästa år, säger Leif Jakobsson.

Innebär det att man också måste höja inkomstskatten för löntagare för att täppa till gapet eller ska det bara ske med skattesänkningar för pensionärer?

– Vi är inte ute efter att göra större förändringar av vanliga människors disponibla inkomster, det är inte huvudlinjen på något sätt. Om vi ska sänka pensionärsskatten måste vi i så fall hitta en annan typ av finansiering.

Bakgrund. Pensionärsskatt

Sedan 2007 betalar pensionärer högre skatt är de som arbetar. Orsaken är jobbskatteavdragen genomfördes under borgerliga regeringsperioden. Den rödgröna regeringen försökte hösten 2014 minska gapet, men då röstades budgeten ned av de borgerliga med stöd av SD. Därför blev vallöftet att sänka skatten för pensionärer uppskjutet till i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.