Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

M: Stöttande lärarcoach ny karriärväg

Camilla Waltersson Grönvall, skolpolitisk talesperson för Moderaterna.
Camilla Waltersson Grönvall, skolpolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna vill skapa ett system med lärarcoacher som ska stötta skolor som inte klarar av att leva upp till kunskapskraven. Tanken är att det ska vara ett sätt för lärarna att göra karriär och ge högre lön.

Nyligen presenterade Moderaterna ett förslag om att staten ska kunna ta över skolor som inte klarar av att ge eleverna tillräckliga kunskaper. Nu går M vidare och vill inrätta nya tjänster med lärarcoacher som ska kunna kallas in för att stötta verksamheten i skolorna med sämst resultat.

– Tanken är att lärarcoacherna ska flyttas dit de bäst behövs och att de ska jobba offensivt med de här skolorna, säger Camilla Waltersson Grönvall, skolpolitisk talesperson för Moderaterna.

Hon kan inte säga hur många lärar­coacher det kan bli frågan om men uppskattar att det kan handla om 200–300 i ett första steg.

– Jag tror man får börja med en mindre verksamhet och sedan utöka.

Moderaterna ska jobba vidare med förslaget och ska även försöka förankra det hos övriga allianspartier. En central del är hur hög lön de nya lärarcoacherna ska få.

– Det här är ett krävande uppdrag och det måste avspegla sig i löne­kuvertet, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Sedan tidigare finns det ett system med förstelärare som varje månad får 5 000 kronor mer än median­lönen. Camilla Waltersson Grönvall kan ännu inte säga om påslaget blir detsamma för de nya lärarcoacherna.

I förra veckan kom OECD med en kritisk rapport om läget i den svenska skolan. En slutsats är att bristen på karriärvägar för lärare är ett av skolans största problem.

– Det här är ett sätt för oss att skapa fler karriärvägar, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.