Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

M vill stoppa sms-lånen

Foto: Magnus Hallgren

Trots politikernas försök att begräsa sms-lånen ökar de obetalda skulderna på nytt. Nu vill Moderaterna införa en lägsta gräns för hur små belopp Kronofogden får driva in. Men regeringen tror inte att åtgärden räcker.

– Ett stort problem är att många hamnar hos Kronofogden på grund av obetalda småkrediter. Det är allvarligt, inte minst om det ger ungdomar stora svårigheter tidigt, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) som gästade DN:s tv-studio på sparevenemanget Nordnet live i Stockholm på tisdagen.

Efter en topp 2009 på över 46.000 ansökningar om betalningsförelägganden för sms-lån nästan halverades antalet till 28.000 under 2010. Men sedan dess har antalet obetalda skulder vänt upp igen och nådde 49.000 år 2013. Under första halvåret i fjol fortsatte kurvan att peka uppåt till en historiskt hög nivå.

Det kan handla om en tia som förvandlas till tusen kronor eller ännu mer, vilket oroar den nya M-ledaren som nu suttit på sin post i en månad.

Men skickar inte en lägsta gräns en signal att man inte behöver betala tillbaka smålån?

– Det är klart att man ska betala tillbaka sina lån. Men det verkar vara för lätt att snabbt gå till Kronofogden för inkassobolag redan vid små belopp utan att ha kontakt med den enskilde konsumenten. Då måste man ställa högre krav på inkassobolagen, säger Anna Kinberg Batra.

Hon hoppas att en gräns för hur små skulder som kronofogden kan driva in skulle leda till att snabblåneföretagen finner det olönsamt att erbjuda små krediter. Moderaterna vill också se om det är möjligt att begränsa möjligheterna för företag som har brustit i sina kundkontakter eller i sina kreditprövningsrutiner att skicka över skulderna till Kronofogden för indrivning.

Liknande förslag diskuteras just nu i regeringen, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– Det är bra att intresse finns för det här. Det är en viktig fråga som regeringen tittar närmare på och kommer återkomma kring inom kort. Det kommer krävas flera olika åtgärder för att vända den här utvecklingen, säger Bolund.

Kinberg Batra är missnöjd med att regeringen inte lagt några förslag på området sedan den tillträdde i oktober i fjol.

Fakta: Sms-lån

Snabblån via sms, som funnits i Sverige sedan 2006, ges vanligtvis på summor mellan 1.000 och 5.000 kronor.

Lånetiden är oftast en månad. Den effektiva årsräntan kan motsvara 700-800 procent, ibland ännu högre. Orsaken till den höga effektiva räntan är mycket höga avgifter.

Låneföretagen kontrolleras av Konsumentverket och Finansinspektionen som beviljar och återkallar tillstånd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.