Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/macron-jag-vill-att-detta-g7-ska-vara-till-nytta/

Ekonomi

Macron: Jag vill att detta G7 ska vara till nytta

Emmanuel Macron i Biarritz. Foto: Andrew Harnik

”Vi kanske inte lyckas med allt, men Frankrike ska göra allt vi kan”, sade Frankrikes president Emmanuel Macron, värd för årets G7-möte i Biarritz, i sitt öppningstal. Dessförinnan hade EU:s rådsordförande varnat USA för att höja tullavgifterna på vin.

– Jag kommer att skydda det franska vinet med stor beslutsamhet. Om USA lägger på avgifter kommer EU att svara med samma mynt, sade Tusk i G7-mötets första tal på lördagen.

Läs mer: Trump hotar Frankrike med tull på vin

Macron sammanfattade G7-mötet med att det består av tre huvudfrågor: klimat, fred och ekonomi. Dessa specificerade han med de rådande bränderna i Amazonas, konfliktområden som bland annat Syrien och Iran respektive global handel.

Stämningen inför årets G7 har varit ovanligt spänd, inte minst för att Trump hotat vidta tullåtgärder mot allierade på samma vis som han gjort mot Kina. Utöver detta kritiserade Tusk i sitt anförande Trump för att ha lämnat Iranavtalet och att han vill släppa Ryssland tillbaka in i värmen.

– De senaste åren har visat att det blivit allt svårare för oss att hitta ett gemensamt språk. Detta kan vara det sista tillfället att återupprätta våra överenskommelser, sade Tusk i sitt lätt ödesmättade tal.

Läs mer: Trump och Macron i improviserat lunchmöte

Macrons tal rimmade med hans uttalande från i onsdags där han meddelade att årets möte inte kommer att landa i en gemensam kommuniké. ”Vi vill bibehålla livsnerven och det är därför jag bestämt mig för att byta metod”, sade han om beslutet som ska ses i ljuset av fjolårsmötet som slutade med att Trump hamnade i handelskonflikt med såväl Frankrike som Japan och att USA inte ställde sig bakom kommunikén.