Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/madrid-sager-nej-till-elsparkcyklar/

Ekonomi

Madrid säger nej till elsparkcyklar

Madrig säger nej till elsparkcyklar. Här elsparkcyklar i USA.
Madrig säger nej till elsparkcyklar. Här elsparkcyklar i USA. Foto: Chris Landsberger/AP

Styret i Madrid säger nej till de företag som vill hyra ut elsparkcyklar i den spanska huvudstaden. Det innebär att de tre företag som för närvarande erbjuder dessa fordon till invånare och turister i Madrid bara har några dygn på sig att avlägsna dem.

Rätta artikel

Staden motiverar beslutet med att Lime, Wind och svenska Voi, som erbjuder tjänsten, inte har gjort tillräckligt för att informera kunderna om reglerna för hur cyklarna får användas.

Samtliga tre företag började tillhandahålla farkosterna – internationellt kända som e-scooters – i Madrid tidigare i år utan att först ha sökt tillstånd. Nymodigheten pressade politikerna att reglera användningen. Sparkcyklarna får inte köras på trottoaren och inte heller på gågator och torg.

De tre aktörerna har möjlighet att ”när som helst” ansöka om licens på nytt, säger Madrids stadshus i ett uttalande.

Liknande typer av elektriska sparkcyklar som kan låsas upp och användas mot betalning finns i bland annat Paris, Wien och Stockholm.

Läs även: Ännu fler elsparkcyklar i Stockholm

Ämnen i den här artikeln:

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt