Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 00:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/magdalena-andersson-moderaterna-forsoker-skicka-forsvarsnotan-till-mig/

Ekonomi

Magdalena Andersson: Moderaterna försöker skicka försvarsnotan till mig

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Erik Ardelius

Riksdagens alla partier har enats om att höja Sveriges försvarspolitiska ambitioner. Men frågan om prislappen har spräckt samarbetet i den blocköverskridande försvarsberedningen.

– Jag är inte beredd att skriva under på 30 miljarder, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Rätta artikel

På tisdagen presenterade försvarsberedningen sin rapport om Sveriges säkerhetspolitiska inriktning och behov fram till år 2025.

Alla riksdagens partier har under beredningen stått bakom förslagen som ska ligga till grund för ett nytt försvarsbeslut. Utgångspunkten har varit att stärka totalförsvaret. Men frågan om vad ambitionerna får kosta har orsakat splittring. Socialdemokraterna ville inte förbinda sig vid en nivå för anslagen, vilket ledde till att de fyra borgerliga partierna aldrig skrev under slutrapporten.

 – Det är märkligt hur hela debatten har blivit. Det Moderaterna säger är att det här ska skrivas under men vi har ingen aning om hur det ska finansieras, säger finansminister Magdalena Andersson.

Försvarsberedningen anger själv i sin rapport att slutrapportens förslag kräver ett anslag på 84 miljarder kronor från och med 2025. Det innebär en höjning, från förra årets försvarsanslag på omkring 54 miljarder, som är tänkt att ske stegvis.

Magdalena Andersson säger att hon inte är beredd att skriva under på en satsning som motsvarar 30 miljarder kronor per år. Förslagen behöver enligt henne räknas igenom mer noggrant.

– Erfarenheten vi har från tidigare försvarsberedningar är att vi kommer fram till vad vi vill göra och vad det kostar. Och sedan visar det sig att det inte går ihop, säger hon.

Finansministern säger också att försvarsambitionerna måste vägas mot andra behov, särskilt i välfärden.

– 30 miljarder motsvarar 60.000 undersköterskor. I statsbudgeten vägs alltid allt mot allt. Alla som har gjort en budget, inklusive en tioåring, vet att man ställer saker mot varandra. Ska jag gå på bio, eller ska jag köpa godis? Man måste ju se det här i ett sammanhang. Vad är det för utmaningar vi har framför oss vad gäller statsfinanserna? Inte minst med den åldrande befolkningen som kommer att kräva mycket omfattande resurstillskott.

Magdalena Andersson avfärdar den hårda kritiken som har förts fram av de borgerliga partierna. Liberalernas partiledare Jan Björklund har kallat det ”oansvarigt” av S att inte vilja bestämma en nivå för försvarsanslagen.

– Vi Socialdemokrater tar ansvar för helheten och att plus och minus går ihop. Den erfarenheten har vi inte av Moderaterna. Det är inte vi som tar en springnota, utan Ulf Kristersson som springer och försöker skicka notan till mig, säger hon.

Elisabeth Svantesson, moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, menar att alla partier är överens om hur svensk försvarsförmåga bör stärkas.

– Men bara fyra partier är beredda att också avsätta de resurser som krävs. Vi visade redan i årets statsbudget – den som Stefan Löfven nu styr på – att vi prioriterar försvaret, polisen och välfärden. Vi kan göra det genom att exempelvis säga nej till ineffektiv arbetsmarknadspolitik och byggsubventioner, säger hon i en kommentar.

– Finansministern borde göra samma prioriteringar och dessutom avstå från att införa friår och familjevecka till förmån för att stärka Sveriges trygghet, fortsätter Elisabeth Svantesson.

Läs mer: Borgerliga partierna kritiserar regeringens försvarspolitik 

Läs mer: Ewa Stenberg: Försvarsberedningen är Löfvens haveri 

Läs mer: Löfven: Det är inte bara försvaret som vill ha pengar