Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/magdalena-andersson-sa-ska-bidragsfusket-stoppas/

Svensk politik

Magdalena Andersson: Så ska bidragsfusket stoppas

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Nicklas Thegerström

Regeringen skärper åtgärderna mot skattefusk och missbruk av bidragssystemen genom att tillföra mer pengar till flera myndigheter.

– Vi vill stoppa pengarna till de kriminella nätverken, oavsett om det är mc-gäng, klaner eller mer löst sammansatta nätverk, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I höstbudgeten som presenteras om drygt en vecka är regeringen och samarbetspartierna C och L överens om en satsning på mer resurser till ett flertal myndigheter för att hindra skattefusk och välfärdsfusk. Nästa år handlar det om ett tillskott på cirka 200 miljoner kronor.

– Vi har byggt upp våra välfärdssystem för att skydda de svagaste och sköraste i samhället. Därför är det otroligt viktigt att jobba stenhårt mot dem som försöker utnyttja systemet. Att våra välfärdssystem används för att försörja kriminella nätverk är särskilt allvarligt, säger Magdalena Andersson.

Enligt en utredning som presenterades i slutet av förra året uppgår felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen till 18 miljarder kronor om året. Ungefär hälften beräknas vara medvetet fusk.

Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Migrationsverket får nu ett uppdrag att jobba hårdare mot de felaktiga utbetalningarna. Det övergripande målet är att minska fusket i välfärdssystemen.

– Det är väsentliga summor som försvinner i medvetet fusk. Vi kommer att vara tydliga med att de här pengarna ska användas till att systematiskt och hårdare jobba med att stoppa fusket, säger Magdalena Andersson.

Finansministern anser att tillskottet till myndigheterna ger förutsättningar för krafttag mot dem som missbrukar välfärdssystemen.

– 200 miljoner är en omfattande satsning så det är klart att med det här kommer det att vara fler personer som jobbar med att förhindra fusk. Men för att de ska kunna jobba effektivt så handlar det också om vilken lagstiftning vi har, säger Magdalena Andersson.

– Vi vill stoppa pengarna till de kriminella nätverken, oavsett om det är mc-gäng, klaner eller mer löst sammansatta nätverk. Det här är ett led i att stoppa penningtillförseln dit, fortsätter hon.

Hur mycket pengar som försvinner till kriminella nätverk finns det i dag ingen säker uppgift om.

– Det ligger lite i sakens natur. Det är svårt att mäta skattefusk också, säger Magdalena Andersson.

Hon framhåller att det finns fler skäl till att skärpa tillsynen av utbetalningar från de gemensamma välfärdssystemen.

– Det är viktigt att pengarna hamnar rätt. Annars riskerar det att undergräva legitimiteten i välfärdssystemen.

Läs mer:

Rikspolischefen positiv till att utreda kriminalisering av gängmedlemskap

Kerim: ”Verkligheten är att det finns klaner”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt