Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Magdalena Andersson söker lösning på momstvisten

Foto: Jessica Gow/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) lovar att försöka hitta en lösning för de ideella organisationer som i år måste betala moms.

– Vi jobbar intensivt för att hitta en lösning i närtid, säger hon.

Som DN har kunnat berätta måste ideella organisationer som driver second hand-butiker i år betala moms på försäljningen. För organisationer som Stadsmissionen och Myrorna är beskedet ett dråpslag. De överskott som försäljningen ger försvinner till stor del i skatt, i stället för den sociala verksamhet som organisationerna bedriver.

Organisationerna, med stöd från flera riksdagsledamöter, har begärt att regeringen ska komma med ett lagförslag som gör att de slipper momsen. I förra månaden förklarade dock finansminister Magdalena Andersson i Riksdagen att hon inte hade för avsikt att "vidta några omedelbara åtgärder".

Nu säger hon dock att hon vill försöka hitta en lösning, men det måste ske inom ramen för den EU-bestämmelse (direktiv) som ytterst har lett fram till att moms ska läggas på försäljningen.

– Jag tycker det här är ett viktiga verksamheter och de gör ett fantastiskt arbete, säger finansministern

– Vi jobbar med frågan för att se om det går att hitta en lösning inom de begränsningar som direktivet sätter, inom de regler som styrs av EU, tillägger hon.

Exakt hur en sådan lösning ska se ut, kan hon inte säga i dag.

För organisationerna brådskar det. Stockholms stadsmission har redan lagt ett par projekt på is, vilket innebär att färre arbetslösa får arbetsträning. Myrorna misstänker att hela deras överskott, som går till Frälsningsarméns sociala verksamhet, kommer att gå till att betala momsen.

Men Magdalena Andersson kan inte lova att det kommer en lösning under året.

– Vi jobbar intensivt att hitta en lösning i närtid, säger hon.

– Är det möjligt at hitta en lösning inom direktivet, ska vi göra det. Men jag kan inte lova att vi finner en lösning, tillägger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.