Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Magdalena Andersson: Uppenbart att det finns en tveksam skattemoral

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Beatrice Lundborg

Flera företrädare för svenska extremsajter har obetalda skatteskulder, kunde DN berätta på fredagen. SD-stödda Avpixlats chefredaktör har drygt 1,1 miljoner kronor som ligger för indrivning hos kronofogden.

– Det är uppenbart att det finns en tveksam skattemoral hos personerna som driver de här sajterna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Bland aktörerna bakom Sveriges populistiska och högerextrema sajter finns flera dömda, nolltaxerare och skuldsatta. Organisationerna betalar ingen eller lite skatt, visade en DN-granskning på fredagen.

– Det är uppenbart att det finns en skattemoral som haltar här och som också stöds av Sverigedemokraterna i riksdagen som är mjuka när det kommer till skattefusk, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon reagerar starkt på DN:s artikel och drar själv kopplingen mellan företrädarnas skulder och Sverigedemokraternas inställning till skattefusk.

– Det speglas i de här sajternas agerande men också i hur Sverigedemokraterna agerar i riksdagen. Jag har mött sverigedemokrater i talarstolen som säger att ”bara skattesystemet vore rimligare så skulle man också betala skatt”. Det är ett sätt att släta över det faktum att alldeles för många människor inte betalar skatt som de ska. Det är uppenbart att Sverigedemokraterna är mjuka när det gäller skattefusk.

Kan du ge något konkret exempel?

– När jag har varit i EU-nämnden och dragit den svenska positionen så säger Sverigedemokraterna att de inte vill stödja förslagen om att jobba intensivare mot skattefusk i EU, mycket av skattefusket sker ju genom transaktioner via EU-länderna. Men det är någonting som Sverigedemokraterna i riksdagen alltså motarbetar och röstar emot.

Vad kan regeringen göra för att stoppa den här typen av verksamhet?

– Vi driver en hård linje både i EU och i Sverige. Vi har vidtagit en rad åtgärder för att minska möjligheterna att skattefuska. Bland annat ett tiopunktsprogram som vi lanserade för ett år sedan både i Sverige och EU.

Vad tycker du om att Skatteverket nu ska granska föreningar där oegentligheter kan misstänkas?

– Skatteverket bestämmer ju själva vad det ska granska utifrån vad de tror är mest effektivt och jag antar att det är utifrån en noggrann analys de har kommit fram till att det här är effektivt att granska.

SD:s skattepolitiska talesperson David Lång skriver i ett mejl till DN att partiet alltid tagit ställning för förslag som syftar till att stävja skattefusk.

– Att påstå någonting annat är löjeväckande. Vid något enstaka tillfälle har vi haft en synpunkt på att regeringens förslag i någon del riskerade att leda till ökad överstatlighet inom EU. Den lilla justering som vi då föreslog hade inte haft någon praktisk inverkan i vår förmåga att komma åt skattefusk om den bifallits, utan var mer av principiell karaktär. Detta utnyttjas av finansministern som belägg för att vi är emot bekämpande av skatteflykt, vilket är djupt ohederligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.