Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Magdalena Andersson varnar för ökad rasism

Foto: Henrik Montgomery/TT

Finansminister Magdalena Andersson varnar för att rasism och intolerans sprider sig i samhället. ”Vår ekonomiska politik måste utgå från ett Sverige som överbryggar klyftor mellan människor”, säger hon.

Magdalena Andersson startade upp S-kongressens tredje dag med att varna åhörarna för att samhällsklimatet i Sverige håller på att förändras. Toleransen mot oliktänkande och människor från andra kulturer befinner sig på ett sluttande plan, enligt henne.

– Det sprider sig i det lilla, i kommentarerna och glåporden på gatorna och på nätet. Det sprider sig i det stora med främlingsfientliga valframgångar, sade Magdalena Andersson.

Hon underströk att det inte bara gäller motstånd mot invandrare. Även många andra känner sig ifrågasatta.

– Alla de som ser ut att ha fötts någon annanstans. Alla som lever med någon som är född i ett annat land – eller ser ut att vara det. En make eller maka, en livskamrat, en älskad son eller dotter. Hatet drabbar dem som öppet vill tillbe en annan gud, den unge kille som blir sprudlande förälskad i sin killkompis och journalister som skriver i våra tidningar. Det drabbar unga feminister som blir uthängda med namn och adress för att de protesterar mot dagens ordning.

Den bästa strategin för att motverka de främlingsfientliga krafterna är att bygga landet starkt för framtiden, menar Magdalena Andersson.

– Här ligger grunden till att vår ekonomiska politik måste utgå från ett Sverige som överbryggar klyftor mellan människor, sade hon.

Mer från S-kongressen i Västerås:

”Viktors val”: Är Löfven ovanligt romantisk?


Wallström kräver förklaring av Putin

S: Kvotera hela föräldraförsäkringen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.