Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Magdalena Andersson vill ha utredning av Riksbanken

Foto: Marcus Ericsson/TT

Finansminister Magdalena Andersson vill ha en ”bred parlamentarisk utredning” av Riksbanken och riksbankslagen. Detta efter att en oberoende utvärdering presenterade svidande kritik mot Riksbankens penningpolitik.

Finansministern tycker att Mervyn King och Marvin Goodfriend, som svarat för utredningen, gjort ett gediget arbete.

– Mycket av det som de skriver om är att det behövs ökad tydlighet och transparens och det är naturligtvis intressant, säger hon.

Läs också: Svidande kritik mot Riksbanksledningen

När det gäller att kommentera enskilda förslag, som den att det är riksdagen som på finansministerns rekommendation ska bestämma inflationsmålet, är Magdalena Andersson betydligt mer försiktig.

– Den lagstiftning som vi har med en självständig riksbank är ett resultat av en bred överenskommelse. Men det är ganska många år sedan och därför rycker jag att det är lämpligt att ha en bredare översyn mellan riskdagens partier för att se i vilken utsträckning riksbankslagen behöver moderniseras, säger hon och tillägger:

– Det här är naturligtvis en av de frågor som är lämplig i en sådan diskussion.

På den presskonferens som följde på offentliggörandet av rapporten kritiserade Mervyn King både den förra regeringen och den nuvarande för att ”vackla” när det gäller att vilken myndighet som ska ha vilka verktyg för att kunna upprätthålla finansiell stabilitet i Sverige. Den så kallade makrotillsynen hamnade hos Finansinspektionen, ett beslut som genomdrevs 2013 av den borgerliga regeringen, men med stöd av den dåvarande oppositionen.

King och Goodfriend anser att Riksbanken måste får mer makt över makrotillsynen tillsammans med Finansinspektionen. Men Magdalena Andersson vill inte ge något besked om hur hon ser på det i dag.

– Det var ett genomtänkt beslut som fattades då. Men vi behöver diskutera detta med oppositionen, säger hon.

När kan en sådan översyn bli av?

– Det här ser jag som ett startskott för det, men vi har ingen tidsplan, svarar finansministern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.