Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/maklare-man-har-fatt-vanja-sig-vid-en-ny-marknad/

Ekonomi

Mäklare: ”Man har fått vänja sig vid en ny marknad”

Veronika Oskarsson på mäklarfirman Erik Olsson fixar till lägenheten inför helgens visning.
Veronika Oskarsson på mäklarfirman Erik Olsson fixar till lägenheten inför helgens visning. Foto: Adam Daver

Årets första stora visningshelg står för dörren och rekordmånga objekt väntas ligga ute. En av anledningarna tros, enligt mäklarna, vara att säljarna inte har lika bråttom som förut.

– Man har fått vänja sig vid den nya marknaden, säger Veronika Oskarsson på mäklarfirman Erik Olsson.

Rätta artikel

Utbudet på bostadsmarknaden är större än på länge, enligt vissa blir det till och med rekordstort under ”den stora visningshelgen”. En ovanligt stor del av lägenheterna som ligger ute till försäljning är återkommande objekt som inte blivit sålda. 

Veronika Oskarsson blir inte förvånad av det stora utbudet. Hon tror att en del av förklaringen ligger i att säljarna ändrat sitt beteende och accepterat hur marknaden ser ut. 

– Det gäller både säljare, köpare och mäklare. Nu har vi börjat se att det finns en annan tolerans för att man inte längre får 500.000 i vinst på ett år som man kunde få förut, säger hon och fortsätter: 

– Många säljare har förlikat sig med tanken på att man får nöja sig med plus minus noll, och får man inte det provar man en gång till och det är helt okej, säger Veronika Oskarsson.

Även om det finns ovanligt många objekt till salu tror mäklarna inte det blir några problem att få besökare till visningarna. Daniella Töre, mäklare på Notar, ska hålla två visningar i helgen och båda objekten har haft större intresse på förhand än vad hon väntat sig. 

Daniella Töre, mäklare på Notar i Stockholm.
Daniella Töre, mäklare på Notar i Stockholm. Foto: Pressbild

Hon beskriver det som att spekulanterna vaknat till liv igen efter jul- och nyårshelgerna. 

– Många har suttit hemma under ledigheten, fått nya tankar och mycket har hänt. Vi vet att efter årsskiftet finns det många som börjar nytt jobb eller flyttar till en ny stad för att plugga så efterfrågan på bostäder är stor. Andra halvan av januari brukar vara en bra period och det här året sticker inte ut, säger Daniella Töre.

Hur resten av 2019 blir är det dock ingen som vet. Daniella Töre upplever att allt fler säljare oroar sig för priserna. 

– Det är många frågor kring det nu. Vad man tror om marknaden framåt, ska man sälja nu eller ska man vänta, köpa först eller sälja först. Den typen av frågor, säger hon. 

Hur året utvecklar sig är svårt för mäklarna att besvara, men frågan om att köpa först eller sälja först är enklare. Både banker och mäklare rekommenderar numera att sälja innan man går in i ett nytt köp, och det verkar allt fler ha tagit till sig. 

– För två tre år sedan var det inte alls ovanligt att folk ringde till mig och sa ”hej, nu har jag köpt lägenhet. Kan du komma så vi kan börja jämföra mäklare?”. 

– Så är det inte alls längre. Nu är man i en mycket tidigare fas med försäljningen än man varit innan, säger Veronika Oskarsson.   

Både hon och Daniella Töre ser positivt på 2019, och tror att stabiliseringen av bostadsmarknaden börjar sjunka in hos såväl köpare som säljare.