Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Mäklare mörkar svårsålda objekt

Fastighetsmäklare framställer gamla objekt som nya på den största bostadssajten Hemnet. Genom att nollställa bostads­annonsernas antal dagar på sajten vill de locka fler köpare. Hemnets vd säger att ”problemet inte är så stort”.

DN Ekonomi har granskat ett antal bostäder som legat ute till försäljning på Hemnet de senaste månaderna och noterat att uppgiften om antal dagar ändras då och då.

Carl-Henrik Borg, vd på Hemnet, förnekar först att det går att påverka, men ändrar sig sedan och bekräftar att det går att nollställa räkneverket efter 25 dagar.

– En del mäklare har missbrukat den möjligheten, men vi upplever att det handlar om väldigt få. Om det här missbrukas i många fall är det inte bra, säger han.

Enligt Borg har mäklare haft invändningar mot att antalet dagar på sajten anges över huvud taget. De har känt oro för att det ska försvåra säljuppdraget.

– Vi på Hemnet vill ha transparens och förse användarna av sajten med så mycket information som möjligt. Köparna är inte dumma. De upptäcker när ett objekt som varit ute till försäljning en gång kommer tillbaka och presenteras som nytt, säger Carl-Henrik Borg.

Bland annat har en mäklare haft en femrummare på Nybrogatan i Stockholm till försäljning på Hemnet i cirka åtta månader.

Det framgår bland annat om man letar på bostadssajten booli.se, som registrerar nya bostads­annonser på nätet. Där uppgår antalet dagar till 166, medan antalet på Hemnets sajt, med direktlänk till mäklaren bara är 27.

En annan fastighetsmäklare har haft en sexrumslägenhet på Bergsgatan i Stockholm till salu på Hemnet i drygt fyra veckor. Enligt sajten har den bara 12 dagar på Hemnet. På booli.se är antalet dagar 32.

På branschorganisationen Mäklarsamfundet, som äger 25 procent av aktierna i Hemnet, tror man inte att det är tekniskt möjligt att manipulera uppgiften om den tid en bostad varit ute till försäljning.

– Men om det skulle hända ser Hemnet det och kontaktar mäklaren för att det inte ska förekomma, säger Jeanette Gustafsdotter, vd i Mäklarsamfundet och styrelserepresentant i Hemnet.

Konsumentverket, som bevakar den här typen av frågor, har ännu inte tagit upp företeelsen.

– Just nu ser vi inte detta som en fråga där kundens köpbeslut påverkas. Men om det blir så att ändrade visningstider upplevs som vilseledande är det fullt möjligt att vi omvärderar vår inställning, säger Eva Moberg, jurist på Konsumentverket.

Andra mäklarfirmor som presenterar gamla objekt som nya är Oscars, Crown Estate, Siv Kraft, Christer Magnusson, Marina Ulfbåge och Bjurfors. Men fenomenet är fortfarande okänt även på Fastighetsmäklarnämnden, statlig tillsynsmyndighet för mäklarbranschen.

– Vi har ingen erfarenhet av detta. Men förfarandet kan vara vilseledande och jag ska ta upp det på dagordningen då vi har möte med Konsumentverket nästa vecka, säger Anna-Lena Järvstrand, myndighetschef och ordförande i Fas­tighetsmäklarnämndens disciplinnämnd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.