Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mäklare pekar på dolt prisfall

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadsmarknaden har svalnat under hösten. Men nedgången kan vara större än vad som tidigare kommit fram, enligt flera mäklare som SVT har pratat med.

Analysbolaget Valueguard har gjort mätningar som visar att priserna på bostadsrätter sjunkit med omkring 5 procent de senaste månaderna. Men flera mäklare tror att siffrorna egentligen är större än så.

– Vår bedömning är att pristappet ligger på 10 procent i Stockholm och är mindre i resten av landet, säger Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarfirman Erik Olsson, till SVT.

Förklaringen enligt de fem mäklare SVT pratat med är att statistiken som presenteras oftast bara gäller sålda lägenheter. Inte de som förblivit osålda.

– När vi bedömer marknaden funderar vi mer i termer av hur mycket skulle säljarna behöva sänka sina förväntningar för att få sina bostäder sålda, säger Johan Nordenfelt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.