Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mäklare: Sänkt skatt skulle få fler att flytta

Foto: TT

Vartannat hushåll bor fel; de bor på för stor eller för liten yta. Det är en följd av att skattesystemet hindrar människor från att flytta, hävdar Mäklarsamfundet och Sveriges Byggindustrier.

I debatten om bostadsbristen har ordet ”flyttkedjor” dykt upp mer och mer. Det syftar på rörligheten på bostadsmarknaden; att männi­skor flyttar när deras behov ändras och att deras gamla bostad blir tillgänglig på marknaden.

Sedan 2007 har en tidigare trend med en årlig ökning av antalet flyttlass vänts till sin motsats. Ett skäl till det, hävdar Mäklarsamfundet och Sveriges Byggindustrier, är att en flytt kostar så mycket, främst i form av reavinstskatt på försäljningen av bostaden.
Skatten kan kosta ett flyttande hushåll hundratusentals kronor; i storstäderna kan det till och med handla om miljonbelopp. Det blir därför billigare att bo kvar, trots att behoven för det enskilda hushållet har förändrats.

I en enkät som Sveriges Byggindustrier och Mäklarsamfundet låtit göra säger endast 50 procent av de drygt 2 000 tillfrågade att de har en lagom stor bostadsyta. En tredjedel, 33 procent, anser att de behöver en större bostad och 17 procent anser att de behöver en mindre.

Var fjärde svarade också att de såg problem med att kunna minska sina boendekostnader genom att flytta till en mindre bostad. Men endast 7 procent svarade ja på frågan om de avstått från att flytta under de senaste fem åren på grund av skatten.

– Det låter lite men det motsvarar nästan 200 000 hushåll, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

– Det är så många flyttar som Sverige skulle behöva för att få fart på rörligheten, tillägger hon.

Mäklarsamfundet kräver därför att skatten på försäljningen av bostäder sänks, även om det inte säger med hur mycket.

– Varje procents sänkning som man kan få vore önskvärt för att få fler att flytta, säger Eiken.

Studerar man flyttandet och flytt­intensiteten (andel flyttningar av Sveriges folkmängd) sjönk de ännu mer runt 2000 än vad som är fallet sedan 2007.

Tyder inte det på att andra orsaker, som konjunkturnedgångar, påverkar mer än skatterna?

Ingrid Eiken håller med om att andra faktorer ”spelar in”, men att de inte har studerat hur konjunkturer påverkar flyttandet.

– Vad vi har tittat på är hur många flyttar som uteblir och hur många som skulle behövas, säger hon.

Professor Stellan Lundström har i decennier forskat om byggande och bostadspolitik. Även han anser att reavinstskatten borde sänkas, kanske avskaffas. Men han vill också återinföra fastighetsskatten.

Det är inget som Mäklarsamfundet ställer upp på.

– Den gamla fastighetsskatten var oförutsägbar och saknade legitimitet. Då var kostnaden för att bo kvar för hög, men nu är kostnaden för att flytta för hög, anser Eiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.