Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mäklare som lät dottern lägga bud varnas

Fastigheten som den varnade mäklaren förmedlade ligger i lantlig miljö. Huset på bilden har inget med det relaterade fallet att göra.
Fastigheten som den varnade mäklaren förmedlade ligger i lantlig miljö. Huset på bilden har inget med det relaterade fallet att göra. Foto: Hasse Holmberg / TT

En mäklare i Stockholm varnas efter att ha låtit en närstående, egna dottern, vara med i en budgivning på en fastighet. Den slutlige köparen fick vid tillträdet ofullständiga anbudsuppgifter från mäklaren; en budgivare angavs endast med förnamn – denne visade sig vara mäklarens dotter.

I anmälan av affären till tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarinspektionen skriver den klagande anmälaren, köparen, att fastighetens utgångspris var 2,2 miljoner kronor.

När anmälaren kontaktade mäklaren för att lägga ett bud fick denne höra att det lagts två bud – ett på 2,25 miljoner kronor och ett på 2,35 miljoner. Anmälaren lade då ett bud på 2,4 miljoner, vilket mäklaren ska ha förklarat ”inte gick”, utan att ett bud var tvunget att ligga på minst 2,5 miljoner kronor.

När anmälaren frågade varför uppgav mäklaren att anmälaren ”hade stört visningarna” med sin närvaro. Anmälaren valde i det läget att gå med på kravet.

Senare, vid tillträdet och efter flera påstötningar, fick anmälaren uppgifter om budgivningen som visade sig vara ofullständiga. Bland annat var en budgivare endast angiven med förnamn och anmälarens båda bud, på 2,4 och 2,5 miljoner kronor, fanns inte noterade.

Budgivaren med förnamn visade sig vara mäklarens dotter med pojkvän.

Fastighetsmäklarinspektionen har efter utredning funnit att mäklaren agerat i strid med förbudet mot närståendeförmedling; att en närstående – i detta fall mäklarens dotter som även har en post i mäklarens företag – tilläts vara med i budgivningen. Mäklaren ska i ett sådant fall säga upp uppdragsavtalet och överlåta det till annan mäklare, enligt fastighetsmäklarlagen.

Med ”viss tvekan” låter Fastighetsmäklarinspektionen påföljden stanna vid en varning, heter det i beslutet som togs den 9 mars. Varningen gäller även för den ofullständiga anbudsförteckningen som köparen fick motta.

En erinran riktas samtidigt mot mäklaren för en schablonmässig uppställning av fastighetens driftskostnader – dessa redovisades i en enda klumpsumma.

Den fällda har varnats tidigare. 2013 underlät mäklaren att kontrollera säljarnas identiteter vid ett förmedlingsuppdrag. Anmälan då gällde misstanke om användande av lockpriser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.