Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Målarna först med varsel

Svenska Målareförbundet har som första fackförbund varslat om stridsåtgärder. Den 8 april tas 260 målare ut i strejk. Är då inte industrin klar med sitt ”märke” kan det bli svårare för medlare och arbetsgivare att hålla emot målarnas höga lönekrav.

Varslet berör drygt 30 tillfälliga arbetsplatser och fyra hela företag. I Stockholmsområdet drabbas flera nybyggen i Liljeholmen, samt Dalenum på Lidingö, och de omtalade lyxlägenheterna ovanpå Hotel Scandic på Vasagatan.

Den 22 april kan strejken utökas med ytterligare 180 personer.

Den största stridsfrågan är lönesystemets utformning. Målarna anser att arbetsgivarna beräknar deras ackordslöner utifrån fel underlag och att resultatet blir rejäla lönesänkningar för nästan alla.

– Deras yrkande är ett grundskott mot hela lönebildningen, den eroderar sönder om vi gör som de föreslår, säger fackets förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Måleriföretagen slår fast att facket försöker genomföra förhandlingarna under hot. ”Målareförbundet har valt att diktera villkoren” skriver arbetsgivarna i en kommentar.

–Vi är förundrade över Målareförbundets tillvägagångssätt. Skulle deras krav bli verklighet skulle många av våra företag få säga upp personal, säger Måleriföretagens vd Björn Hellman.

Målarna har liksom övriga bygg- och anläggningsfack krävt 3,2 procent, en bra bit över industrins högsta tänkbara slutnivå på 2,8.

Procentsatsen i industrins avtal är sedan två decennier tak och golv för löneökningarna på den övriga arbetsmarknaden. Men den principen vill målarfacket kringgå i år, när LO-samordningen havererat.

Och utan industrimärket, som ska vara klart till 31 mars men nu ser ut att kunna bli fördröjt, får arbetsgivare och medlare svårare att hålla emot Målarnas och andra byggfacks krav:

– Låt oss säga att Medlingsinstitutet har ett lite svårare jobb att göra om industrin inte är klara och vi pockar på, säger Målarnas Peter Sjöstrand inte helt missnöjt.

Enligt Måleriföretagen skulle kostnadsökningarna för fackets samlade krav, inklusive arbetskläder och förbättrad skyddsutrustning, uppgå till hela 20 procent.

Målarnas konfliktvarsel

• Den 8 april tas 260 målare ut i strejk. Drygt 30 arbetsplatser där det pågår måleriarbete och några hela företag berörs.

• Strejken kan sedan komma att utökas den 22 april, med ytterligare 180 personer.

• Den största stridsfrågan är lönesystemets utformning i ett nytt avtal.
Källa: Svenska Målareförbundet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.