Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Mall of Scandinavia-bygget en ekonomisk flopp

Mall of Scandinavia under byggnationen 2015.
Mall of Scandinavia under byggnationen 2015. Foto: Lars Lindqvist/DN

Bygget av köpcentret Mall of Scandinavia har blivit en ekonomisk flopp. Peab skriver ner värdet på projektet med 800 miljoner kronor. Nu förhandlar byggbolaget med beställaren för att få igen en del av pengarna.

Mall of Scandinavia i Solna är Nordens största galleria och invigdes så sent som i november.

Det är Peabs hittills största projekt – som nu visar sig ha blivit en ekonomisk flopp. Efter att ha utvärderat hela projektet har Peabs ledning kommit fram till att de måste skriva ned värdet med 800 miljoner kronor.

I ett pressmeddelande skriver Peab att stora förändringar jämfört med det ursprungliga kontraktet 2011 är anledningen till att projektet blivit ”väsentligt dyrare” än vad man först räknade med.

– Det handlar om allt från butikers placeringar till dimensioner som förändrats över tid, säger Niclas Winkvist, finansdirektör på Peab till DN.

– Det har man inte vetat från början, tillägger han.

Peabs vd Jesper Göransson säger enligt pressmeddelandet att förutom förändringarna har fördyringen orsakats av en ”bristfällig dialog med vår beställare”. Exakt varför dialogen varit bristfällig, förklarar dock inte Peab.

– Det har varit stora förändringar och då behöver man en löpande dialog hela tiden. Det är det vi menar, säger Niclas Winkvist och tillägger:

– I många saker har vi haft olika syn.

Vems är ansvar för att dialogen inte fungerat?

– Det är väl oftast två parters ansvar, men vi konstaterar bara att det har varit så, säger Winkvist.

Peab kan dock få tillbaka en del av summan. Det pågår förhandlingar med beställaren, det fransk-nederländska bolaget Unibail-Rodamco. Peab ställer där krav på ersättning för de ändrings- och tilläggsarbeten som har gjorts under byggets gång.

Hur mycket Peab kräver vill dock inte finansdirektören säga.

– Jag kommenterar inte de pågående förhandlingarna, säger han.

– Men sannolikt kommer de att ta tid, tillägger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.