Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mallorca begränsar antalet turistbäddar

Tanken med de nya reglerna är att minska trycket från turismen.
Tanken med de nya reglerna är att minska trycket från turismen. Other: Keith Mayhew

Nästa sommar kan det bli dyrare att semestra på svenskfavoriten Mallorca när en ny lag begränsar antalet turistbäddar.

– Destinationer måste omvärdera tanken om att maximera, säger turistforskaren Stefan Gössling.

De lokala myndigheterna i Balearerna – ögruppen med Mallorca, Ibiza och Menorca – har infört restriktioner för att minska turismen. Antalet bäddar som är tillgängliga för turister begränsas till 623.624, enligt tidningen El País. Restriktionerna väntas bli ännu snävare de kommande åren. Den nya lagen innebär att all uthyrning där tillstånd saknas blir olaglig. Personer som lägger ut en annons om att hyra ut sin bostad kan få böta upp till 40.000 euro.

Lagen trädde i kraft i veckan och är ett resultat av ett missnöje över den ökande turismen hos lokalbefolkningen. Enligt Stefan Gössling, turist- och transportforskare vid Lunds universitet, måste destinationer omvärdera sättet att se på turism som något som ska maximeras.

– Det kan bli så mycket turister att det får negativa effekter, som att det blir långa köer till det lokala kaféet och att kaffet blir dyrare. Turister har ofta större köpkraft än vad lokalbefolkningen har. Det blir också svårare för dem som söker en permanent bostad när bostäder är uthyrda till turister, säger han.

Läs mer: Ilska i Sydeuropa mot ökande turism

Den huvudsakliga anledningen till den ökande turismen är lågprisbolagen, menar Stefan Gössling. Semesterfirare reser i högre grad än tidigare för att stanna i bara några dagar. Detta leder till större påfrestningar för lokalbefolkningen.

– Det finns vissa som tjänar på gästerna men för andra innebär det främst kostnader. Vi håller på att nå en historisk punkt där destinationer börjar omvärdera tanken om att maximera.

Balearerna tar emot cirka 13 miljoner turister om året. Den nya regleringens kritiker säger att en begränsad turism skulle vara en dålig affär. Men Gössling anser att konsumenternas resebeteende behöver ändras.

– Nuvarande modell går ut på att fasa in fler människor som vistas på platserna kortare perioder och spenderar mindre pengar. Det har blivit en trend, inte minst på sociala medier, att vara på många platser på kort tid, säger han.

Balearernas turistminister Biel Barceló, som tillhör vänsterkoalitionen Més per Mallorca, har enligt El País pekat på att lagen införs för att få ner antalet semesterbostäder och öka kontrollen på uthyrningen.

Fakta.Så regleras uthyrningen

Frankrike. Från och med i december måste uthyrare i Paris registrera sig för att få hyra ut sin bostad, i max 120 dagar. I 17 städer krävs turistskatt från uthyrare på Airbnb.

London. Uthyrningen är begränsad till 90 dagar om året.

Berlin. Personer som hyr ut mer än halva bostaden utan tillstånd riskerar böter på 100 000 euro.

Barcelona. Tillstånd krävs för att hyra ut bostaden.

New York. Uthyrning av bostad måste ske i minst 30 dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.