Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/malmstrom-kritiserar-foretag-som-inte-forberett-sig-for-brexit/

Ekonomi

Malmström kritiserar företag som inte förberett sig för Brexit

”Det är första gången någonsin som vi förhandlar neråt – om sämre villkor”, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström om förhandlingarna med Storbritannien. Foto: Mickan Palmqvist

Många svenska företag har inte gjort läxan inför Brexit, menar EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Och hon varnar för att risken för att britterna lämnar utan ett avtal har ökat – vilket kan skada svenska företag och hota svenska jobb.

Samtidigt flaggar hon för nya motsättningar med USA:s president.

Dan Lucas
Rätta artikel

När handelskommissionären Cecilia Malmström prata med företagsledare om Brexit känner hon att ”paniken ökar”  bland många av dem. 

– Det ser plötsligt att tågen och lastbilarna blir stående, säger hon till DN.

Flera svenska företag är dåligt förberedda för en Brexit, visar en ny undersökning från Swedbank.

– Vi hoppas och tror och arbetar för en ordnad Brexit, men det kan ju hända att det inte blir det och den senaste tiden har risken dramatiskt ökat. 

I förra månaden röstade det brittiska parlamentet nej till det utträdesavtal som regeringen kommit överens med EU om. 

Cecilia Malmström påminner om att varningar om vad som kan komma att hända om britterna lämnar EU den 29 mars utan ett avtal, har duggat tätt. 

– Om företagen är dåligt förberedda så har de inte gjort sin läxa, säger hon.

Läs mer: Främlingsfientliga påhopp efter Brexit på svenskar chockar ministern

En Brexit med ett utträdesavtal innebär att EU och Storbritannien ska förhandla om ett frihandelsavtal under den övergångsperiod som träder i kraft. Cecilia Malmström kommer att ha en viktig roll, innan hennes tid som kommissionär upphör i höst.

Frihandelsavtal utgår från att parterna närmar sig varandra, genom att minska på tullar och försöka efterlikna varandras standarder och regelverk. 

Men den kommande förhandlingen mellan EU och Storbritannien kommer att handla om  hur mycket parterna ska fjärma sig från varandra.

– Det är första gången någonsin som vi förhandlar neråt - om sämre villkor, som Malmström uttrycker det.

Läs mer: Lastbildkonvoj genrepar för ett avtalslöst läge 

EU har 40 frihandelsavtal med olika länder och regioner runt om i världen. Den senaste som trädde kraft för en dryg vecka sedan var med Japan. Det är världens största frihandelsavtal och omfattar sammanlagt 630 miljoner människor.

– Men redan i dag är 15.000 jobb i Sverige  beroende av export till Japan, säger Malmström.

Hon pratar entusiastiskt om ett besök nyligen i Umeå och företag som exporterar trä till Japan.

– Nu försvinner tullarna över en natt - samtidigt som det finns en väldigt stor efterfrågan i Japan för svenskt och finskt trä, säger Malmström.

Men samtidigt har era egna undersökningar visat att vart femte svenskt företag inte utnyttjar de lättnader som EU:s frihandelsavtal ger dem. Varför skulle det bli bättre nu med Japanavtalet?

– Det är framför allt de små som inte utnyttjar fördelarna, svarar kommissionären.

– Det kan vara en för stor tröskel för dem. Och historiskt har handelavtal varit mer fokuserat på stora företag och deras behov. Det har vi försökt att åtgärda.

I de senaste avtalen har det funnits kapitel som handlar om att göra den enkelt för småföretag att utnyttja dem. Kontaktpunkter på nätet sätts upp i respektive land. 

– Med några klick ska du kunna få all information du behöver. Var du ska vända dig för att ansöka om tullbefrielser, vad finns det för ursprungsregler och vad finns det för standarder, och så vidare, säger Malmström.

De senaste åren har EU träffat avtal med en rad länder samtidigt som spänningarna i världen har ökat. Högerpopulismen vinner terräng och frihandeln är ifrågasatt. 

Det har gått väldigt snabbt att sluta avtalen de senaste åren. Är det för att skapa allianser och ett skydd mot dessa krafter?

– Det är inte så att vi inte haft planer och förhandlingar med dessa länder tidigare, men man kan säga att de har tagit ny fart av de skäl som du anger, svarar Malmström.

– Med Japan hade vi förhandlat väldigt länge och vi stod och stampade. Men bland annat av de här skälen som du nämnde fick vi en ny skjuts och det visade att vi på väldigt kort tid kunde gå vidare och avsluta.

I fjol slog USA:s president Trump till med tullar på 25 procent på stål och 10 procent på aluminium från EU. EU svarade med att lägga tullar på en rad amerikanska varor.

Parterna började dock diskussioner och i somras kom de överens om att inte införa nya åtgärder så länge dessa diskussioner pågick. 

Men i denna vecka väntas en utredning om USA bör lägga tullar på bilar och bildelar från EU hamna på presidentens bord. 

Men det kommer inte EU att acceptera. Det blir motåtgärder med tullar på en lång rad amerikanska varor.

– Och då har vi sagt att alla förhandlingar avbryts. Det står i vårt mandat.

Och då har vi ett handelskrig?

– Ja, det får man nog säga. Och det vill vi med alla medel undvika, därför att ingen vinner på detta. Jobb försvinner, säger Malmström.

Läs mer: Brexit oroar vinproducenter

Toppekonomen tycker oron för Brexitkrasch är överdriven