Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Malmström: USA:s ståltullar en oerhörd politisk förolämpning

00:55. Statsmininster Stefan Löfven mötte USA:s president Donald Trump och levererade budskapet att frihandel är viktigt för Sverige och EU. Efter mötet i Vita huset var tonen mot Sverige var hjärtlig, men Trump står fast vid hotet om höjda tullavgifter.

USA:s beslut att införa ståltullar är en oerhörd politisk förolämpning mot EU som kan slå hårt mot europeiska jobb. Det säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i en intervju med DN. Hon ser inga signaler om att EU kommer få undantag från tullarna.

Cecilia Malmström är oroad och upprörd över den amerikanske presidentens beslut att införa ståltullar. Hon vänder sig särskilt emot att Trump anger nationell säkerhet som skäl för att införa tullarna.

– Det är en oerhörd politisk förolämpning. En väldigt begränsad del av USA:s stål kommer från EU och att den exporten skulle innebära ett hot mot USA:s säkerhet är falskt. 

Hon konstaterar att den paragraf som Trump använder sig av i WTO-reglerna för att få igenom tullarna är tänkt att användas i krigssituationer.

– Nu säger Trump att stålimporten är ett hot mot amerikansk inre säkerhet och slår brett mot vänner som är mer eller mindre allierade med landet. Det drabbar Mexiko, EU, Japan och Sydkorea. Alltså nära vänner och allierade till USA. Detta är djupt politiskt kränkande och slår hårt. Potentiellt är europeiska jobb i fara. 

Att Trump hänvisar till säkerhetsskäl strör extra salt i såren, tycker Malmström.

– Väldigt många av EU:s länder ser sig som klassiskt allierade med USA. Nu slår man mot Kina, Ryssland och EU i samma anda, säger att de är ett hot mot USA:s säkerhet. Det är djupt kränkande. De flesta EU-länder är medlemmar i Nato och samarbetar med USA i de här frågorna.

Skulle han införa tullar skulle det bli ganska stora protester från både amerikanska konsumenter och bilindustrin

Cecilia Malmström är i Stockholm på ett sedan länge planerat besök och ska bland annat träffa statsministern. Sedan USA slog till och meddelade att landet ska införa ståltullar har hon bråda dagar. EU har redan meddelat att man kommer agera om tullarna blir verklighet. USA ska dras inför världshandelsorganisationen WTO, europeisk stålindustri ska skyddas och ett antal amerikanska konsumentprodukter kommer tullbeläggas. Genast är spekulationerna om ett handelskrig igång.

Det vill dock EU undvika, säger Cecilia Malmström med eftertryck.

EU-kommissionären Cecilia Malmström.
EU-kommissionären Cecilia Malmström. Foto: Roger Turesson

– Den här typen av åtgärder och tullar är aldrig bra för ekonomin och vi vill egentligen inte göra det här. EU är en öppen ekonomi som har tjänat på handel. Vi har ingen anledning att trappa upp den här konflikten. Samtidigt slår USA hårt mot Europa. Då kan vi inte bara sitta stilla och säga: ”Oj, det här var inte bra”. EU:s medlemsländer har varit väldigt tydliga med att vi ska svara och har bett kommissionen att ta fram en lista på motåtgärder.

Läs också: Marianne Björklund: Risken för ett handelskrig har ökat

EU har in i det sista försökt övertyga USA om att tullar är till nackdel för samtliga parter. Men dialog har visat sig inte vara en framkomlig väg, enligt Malmström.

– Vi har under hela den här administrationens tid vid makten pratat med människor på alla nivåer. Vi har inte gjort något annat än haft en dialog. Vi har försökt med allt för att visa vad som är fakta när det gäller export. Men det här ett politiskt beslut som presidenten personligen verkar beslutsam att ta. 

Trump sade vid presskonferensen efter mötet med den svenska statsministern Stefan Löfven i Washington att USA är berett att svara med tullar på europeiska bilar om EU går vidare med sin lista på åtgärder. Här finns en risk att konflikten trappas upp och utvecklas till det EU vill undvika, ett handelskrig, konstaterar Cecilia Malmström. 

– Om det eskalerar på det sättet finns en risk att vi är där. Därför försöker vi att svara  proportionerligt och hela tiden ha en dialog. Dessutom kan han inte slå till med biltullar och motivera det med nationell säkerhet. Det blir en annan procedur.

Hon räknar också med omfattande amerikanska protester om Trump går vidare med hotet.

– Europeiska bilföretag producerar mer än två miljoner bilar i USA varje år. De sysselsätter väldigt många amerikaner och mycket går på export samt ger inkomster till USA. Skulle han införa tullar skulle det bli ganska stora protester från både amerikanska konsumenter och bilindustrin.

Jag personligen, mina kollegor, varenda statsminister i EU har framfört till Trump att EU bör undantas

En förhoppning från EU:s sida är att bara hotet om listan från EU ska få USA att tänka om.

– Det var ju det som hände 2002 när George W Bush införde ståltullar. Då upphörde åtgärderna efter tio månader i USA. Ändå kostade de enligt vissa beräkningar 200.000 amerikanska jobb. 

Donald Trump har sagt att USA är en förlorare i handeln med EU som han menar sätter upp hinder. Malmström håller inte med.

– EU är den mest öppna marknaden i hela världen. Problemet är att det kommer väldigt mycket synpunkter via Twitter och förs väldigt lite seriös dialog. 

Nu pratas det om att Kanada och Mexiko kan få tillfälliga undantag från ståltullarna under en begränsad period. Några sådana signaler har inte EU fått, trots att man enligt Malmström har jobbat hårt på det.

– Jag personligen, mina kollegor, varenda statsminister i EU har framfört till Trump att EU bör undantas. Det stål som exporteras till USA är ju bland annat svenskt högkvalitativt stål som landet behöver. Så det blir ekonomiska problem för dem. Det hela bygger på att han vill komma åt Kina. Detta är ett väldigt trubbigt instrument, menar vi. 

Hur många jobb som drabbas inom EU är svårt att säga, enligt Malmström.

– Men potentiellt handlar det om många tusen jobb inom stålindustrin som precis har börjat återhämta sig efter en större kris. 

Under torsdagskvällen väntas Trump meddela ytterligare detaljer om tullarna. Cecilia Malmström kommer att lyssna uppmärksamt. 

– Bästa scenariot är att EU undantas, men jag tror tyvärr inte att det kommer att ske. Men vi hoppas att få större klarhet om detta är tillfälligt och om det finns någon tidsgräns, liksom när det ska införas. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.