Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Mamma tuffare förhandlare om veckopengen

Ungefär hälften av svenska barn får inte vecko- eller månadspeng att själv att förfoga över. Arkivbild.
Ungefär hälften av svenska barn får inte vecko- eller månadspeng att själv att förfoga över. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nästan hälften av svenska barn får ingen vecko- eller månadspeng. För de barn som ska förhandla om pengar är det tuffare att göra det med mamma än med pappa, visar en ny undersökning.

Ungefär hälften av svenska barn får inte vecko- eller månadspeng att själv att förfoga över.

– Jag tycker att man ska involvera barnen tidigt i ekonomi och ge dem egna pengar att ansvara för. Det är också ett bra sätt att förbereda för den dag då barnet måste ta hela ansvaret för hushållsekonomin, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Föräldrarna ska inte vara inne och peta för mycket i vad barnen köper. De måste få göra fel inköp ibland för att lära sig, fortsätter hon.

De flesta föräldrar som inte ger vecko- eller månadspeng säger att de inte tycker att barnen behöver få egna pengar utan att de får pengar vid behov i stället.

I genomsnitt får barnen 125 kronor i månaden från femårsåldern tills de fyller 10 år. Då stiger summorna stadigt. Vid 13 år är den 250 kronor för att stiga till 550 vid 16 år och 950 vid 18 år.

– När man bestämmer hur stor vecko- och månadspengen ska vara är det bra att samtidigt komma överens om vilka inköp som ska ingå, menar Elisabeth Hedmark.

Majoriteten av de tillfrågade föräldrarna och barnen anser att månadspengen ska räcka till nöjen, tidningar, godis och småsaker. Den inställningen gäller för bägge könen, både bland föräldrar och bland barnen.

En fråga är hur länge föräldrarna ska ge månadspeng. Tills barnen är 18 år anser 37 procent av föräldrarna.

Lika stor andel menar att barnen bör få veckopeng tills de börjar arbeta extra.

Om pengarna tar slut för barnen är chansen större att få extra pengar från pappa än mamma visar undersökningen.

Av papporna svarade 12 procent att de ofta brukar ge extrapengar mot bara 7 procent för mammorna.

Undersökningen är gjord av PFM research och bygger på intervjuer av 1.000 personer med barn under 18 år.

Månadspengen

Så mycket får barnen i månadspeng beroende på ålder.

5: 125 kronor.

6: 125 kronor.

7: 125 kronor.

8: 125 kronor.

9: 125 kronor.

10: 125 kronor.

11: 175 kronor.

12: 250 kronor.

13: 250 kronor.

14: 350 kronor.

15: 450 kronor.

16: 550 kronor.

17: 650 kronor.

18: 950 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.