Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Mammornas karriärer avgör föräldraledigheten”

Dra inga slutsatser om jämställdheten utifrån uttaget av föräldraledighet. Uppmaningen kommer från sociologen Ann-Zofie Duvander. Det är nämligen andra faktorer som styr vem som lägger beslag på dagarna med barnen, visar hennes studie.

– Alldeles för lättvindigt görs det kopplingar mellan jämställdhet och hur föräldrar delar på föräldraledigheten. Det är ett mått som är lätt att relatera till, men det finns annat som påverkar uttaget av dagar, säger Ann-Zofie Duvander, docent i sociologi vid Stockholms universitet.

Hon har undersökt attityden till bland annat jämställdhet bland 730 personer både före och efter att de blev föräldrar.

Felkopplingen görs framför allt om mammor som tar ut föräldraledighet i högst tio månader. Dessa kvinnor drivs inte i första hand av tanken på jämställdhet, visar resultaten.

– Antingen är det kvinnor med relativt dålig inkomst och som därmed har låg föräldrapenning eller så är det kvinnor som vill tillbaka till arbetet ganska snabbt. De är högutbildade med jobb som det är svårt att vara borta länge från.

Bland de mammor i studien som varit föräldralediga i mer än 14 månader dominerar attityden att familjen är viktigast.

Bland männen syns ett annat mönster: ju mer de värdesätter jämställdhet, desto längre föräldraledighet har de tagit.

Attitydundersökningen visar att papporna som varit föräldralediga i högst två veckor prioriterar karriären.

– De sätter arbetet före barnen. Här är troligen även inställningen till föräldraledigt på deras arbetsplats viktig.

Papporna i studien som tagit ut de två öronmärkta pappamånaderna men inte mycket mer, skattade ekonomisk trygghet högt.

– De ser inte karriär som viktigast utan kopplar ihop arbetet med tryggad försörjning för familjen. Här är det norm att ta ut de två öronmärkta pappamånaderna eftersom det är något som de ”ska” göra.

Tar man inte ut pappamånaderna brinner de inne.

I debatten har det i många år sagts att männen måste ta ut mer föräldradagar. Målet är ökad jämställdhet både hemma och på arbetsmarknaden. Ann-Zofie Duvander tycker att den debatten haltar:

– Nästan inga politiker pratar om att kvinnorna i så fall måste gå tillbaka tidigare till sina arbeten, vilket är den andra sidan.

Enligt Duvander är det nämligen inte säkert att mammans sammanlagda bortavaro från arbetet blir kortare när pappan tar fler föräldradagar. I stället tar många mammor ut fler dagar utan ersättning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.