Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Män blir deprimerade av kvinnors framgång

Hur mår Bill Clinton numera?
Hur mår Bill Clinton numera? Foto: Gene J. Puskar/Scanpix

Om en mans kvinnliga partner är alltför framgångsrik så blir mannen deppig. Det visar en studie gjord i USA och Nederländerna.

Om kvinnan gör raketkarriär medan mannen sackar efter kan det innebära att den sistnämnde får sämre självförtroende, står det i en rapport som har publicerats i magasinet Journal of personality and social psychology.

Forskare på Floridas och Virginias universitet har gjort en enkät på heterosexuella par i både USA och i Nederländerna, sammanlagt ungefär 500 personer. Den visar att om män är framgångsrika så är kvinnorna så gott som opåverkade medan det blir ett helt annat läge för männen.

– Det finns en bild av kvinnor som kan sola sig i den reflekterande glansen hos sin manlige partner och vara ”kvinnan bakom den framgångsrike mannen”, men det omvända stämmer inte för mannen, skriver den forskarassistenten i psykologi Kate Ratliff som är en av huvudförfattarna av rapporten.

Forskarna föreslår att anledningen till dippet i det manliga humöret är för att fruns eller flickvännens goda resultat lättare kopplas till mannens egna misslyckanden.

Paren i studien fick ge specifika exempel på när partnern gjorde bra ifrån sig eller när någonting misslyckades. Därifrån fick man skriva ett associationstest vars resultat kunde bedöma självförtroendet.

Forskarna medger att studien är begränsad då de flesta medverkande var studenter och ogifta. Samtidigt som man ändå tyckte sig kunna dra slutsatser baserade på pojkars respektive flickors uppväxt.  

– Att ha en framgångsrik partner kan skada mannens självförtroende eftersom ambition och framgång generellt är något som är viktigt för kvinnor när de väljer sina män. Så tanken på att man är misslyckad kan innebära fruktan att partnern till slut väljer att lämna en, enligt rapporten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.