Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Man gör sin plikt och då får man sina rättigheter”

01:59. Statsministern tror att flyktingkrisen är på väg att avta och att regeringens arbete kommer handla om hur de nyanlända ska integreras i Sverige.

Sverige är på väg att lämna den akuta flyktingkrisen. Den bedömningen gör statsminister Stefan Löfven (S) som nu räknar med att integrationsarbetet kommer att ta över. ”Tanken är att vi ska gå ur en krissituation och in i en etableringsfas”, säger han.

När statsminister Stefan Löfven sammanfattar 2015 beskriver han det som ett intensivt år präglat av återkommande kriser. Sedan i somras är det flyktingkrisen som har dominerat och regeringen har tvingats till beslut kring migrationspolitiken som ingen trodde var möjliga i en koalition där Miljöpartiet ingår.

Stefan Löfven tror att vi nu har sett kulmen på de senaste månadernas flyktingvåg. Siffror från Migrationsverket visar att det är färre än 4 000 som har sökt asyl i Sverige den senaste veckan – mer än en halvering jämfört med toppnoteringen i höstas. Enligt statsministern ligger det i linje med regeringens åtgärder för att minska asylströmmen till Sverige.

– Tanken är att vi ska gå ur en krissituation och in i en etableringsfas. De som beviljas uppehållstillstånd – och det gäller inte alla – ska få den bästa möjligheten att starta ett annat liv, både för deras egen skull och för Sveriges skull. För den sanningen ligger kvar – Sverige behöver människor för att vi ska klara den demografiska utvecklingen, säger Stefan Löfven.

Exakt vad som ska göras för att integrera de nyanlända har han inga färdiga svar på. Men han understryker att grunden för politiken ligger i de prioriteringar som regeringen gjorde vid tillträdandet: satsningar på jobb, välfärd och utbildning samt investeringar i bostäder och infrastruktur.

– Vi har en sjunkande arbetslöshet, en växande sysselsättning, en BNP-tillväxt som är nummer fyra i EU och en investeringstakt som också är fyra i EU. Allt detta är en bra grundplatta. Det är därför jag tar mig an det här med tillförsikt. Jag ser stora möjligheter för Sverige nu, säger Stefan Löfven.

Foto: Anna-Lena WejdermanStefan Löfven höll i september tal på Medborgarplatsen i Stockholm under manifestationen ”Refugees welcome!”. Foto: Anna-Lena Wejdeman

Samtidigt är han medveten om att väldigt mycket har förändrats sedan hösten 2014. Från oppositionen och näringslivet ökar kraven på ändrade regler för arbetsmarknaden, lägre ingångslöner och enklare jobb. Regeringen har redan svängt i frågan om de så kallade rut-tjänsterna men att ge sig på lönerna är inte aktuellt.

– De som tror att det är låglönejobben vi ska tävla om gör ett väldigt stort misstag. Det är bara att se den mängd av länder som finns i det fältet. Vi ska inte konkurrera med låga löner för det är inte där vår konkurrenskraft ligger. Den ligger i bra produkter, både varor och tjänster, kunskapsinnehåll, snabb omställning och nya produkter.

Stefan Löfven öppnar samtidigt för att gå in med ytterligare stödåtgärder för dem med lägst utbildning. Han ger ett exempel från sin tid på IF Metall då han träffade avtal om praktikplatser för unga som innebar en kombination av arbete och utbildning.

– Om du utbildar dig under 25 procent av arbetstiden så får du inte 100 procent i lön. Vi måste utvecklas och hitta nya metoder, men att tro att det generella är att vi ska sänka löner och försämra villkor och att göra det osäkrare för de anställda, det är fel väg att gå.

I likhet med många andra västländer har inte Sverige lyckats särskilt bra med att integrera invandrare i samhället. Det finns stora utanförskapsområden i många europeiska storstäder. Stefan Löfven har inget färdigt svar på varför Sverige ska klara av uppgiften bättre den här gången.

– I grunden har vi i Sverige bra förutsättningar, både med den svenska modellen och med vår välfärdsmodell med plikt och rätt. Du erbjuds utbildning men då får du faktiskt lov att anstränga dig också, du kan inte bara säga att du inte vill, säger Löfven och fortsätter:

– Oavsett om du är född här, kom hit för tio år sedan eller om du kommer nu så är det samma princip och samma moraliska skyldighet som gäller. Man gör sin plikt, man anstränger sig – och då får man sina rättigheter, säger han.

Regeringen har aviserat stramare regler i migrationspolitiken, bland annat id-kontroller på tåg och bussar samt vilka flyktingar som ska kunna få uppehållstillstånd i Sverige. På måndagseftermiddagen reagerade Danmarks statsminister på de svenska id-kontrollerna, se artikeln här intill.

Stefan Löfven vill inte säga om det kan bli aktuellt med fler åtgärder.

– Det är lite tidigt att uttala sig om det. Alla åtgärder är heller inte implementerade ännu. Vår bedömning är att det kommer att fortsätta att minska. Det beror både på de åtgärder vi har infört och på de som kommer att införas, men också väderleken har betydelse. Nu gäller det att hålla i det här så att vi kan lämna krissituationen och gå in i etablering, säger han.

Regeringskollegan Miljöpartiet har sagt att gränsen är nådd för vad partiet tål när det gäller flyktingpolitiken och Stefan Löfven vill ogärna spekulera i vad som kan hända med regeringssamarbetet om reglerna behöver stramas åt ytterligare.

– Det är en onödig spekulation. Vi håller nu på att ta oss ur den här krissituationen. Både MP och vi är nu inriktade på hur vi ska växla över till den här etableringsfasen och hur det ska bli utveckling i stället för kris.

Statsministern vill i stället lyfta fram att regeringen lyckats bra med att sy ihop flera blocköverskridande uppgörelser med de borgerliga partierna. Förutom migrationspolitiken handlar det till exempel om försvaret, vapenexporten, terrorism, föräldraförsäkringen och betygen.

– Under det svåra år som vi har bakom oss så har vi kunnat göra flera viktiga överenskommelser. Jag ser framför mig att vi ska kunna fortsätta att göra det, säger Stefan Löfven och pekar på att han gärna ser nya uppgörelser under det kommande året.

– Bostadsfrågan är en typisk sådan fråga där jag tycker att det vore bra om vi skulle kunna nå en bred överenskommelse, säger Stefan Löfven.

Fakta.

Den 24 november föreslog regeringen ett åtgärdspaket i syfte att minska flyktingströmmen till Sverige.

Målsättningen med förslaget är att Sverige ska anpassa sin lagstiftning till minimikraven enligt internationella konventioner och EU-rätten.

Förslaget innehåller bland annat krav på id-kontroller på tåg och bussar på väg till Sverige, att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel för alla utom kvotflyktingar, begränsningar av rätten till familjeåterförening och skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.