Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Man måste kunna tekniken för att vara med i samhället”

Heidi Lange Sozzi, Hjördis Kärn, Monica Flink och Gunnar Jonsson går en kurs i hur man använder en surfplatta.
Heidi Lange Sozzi, Hjördis Kärn, Monica Flink och Gunnar Jonsson går en kurs i hur man använder en surfplatta. Foto: Jesper Jäger-Ärlestad

Digitaliseringskommissionens förslag att it-tjänster som utförs hemma ska vara avdragsgilla kan leda till att fler äldre kan lära sig dagens teknik. DN har i veckan besökt Seniornets Södermalmsklubb där man arbetar för att äldre ska kunna vara med i samhället genom att lära sig teknik.

– Det händer ofta att de får de här apparaterna av barn och barnbarn, men att ingen hinner visa dem hur man gör. De är glada när de kommer hit och vi kan svara på en del frågor och hjälpa till, säger Bengt Könberg, kursledare på Seniornets Södermalmsklubb.

Det är tisdag morgon och det andra kurstillfället för nybörjarkursen i hur man använder en Ipad. På den här kursen är det maximalt sex medlemmar som får vara med, något som kursdeltagaren Heidi Lange Sozzi tycker är bra.

– Om vi skulle vara fler skulle det vara för rörigt. Kursledarna är också väldigt pedagogiska och förstår att det kan ta tid för oss, säger hon.

Monika Flink är en av deltagarna på kursen och även fast barn och barnbarn är duktiga på att hjälpa till med att förklara hur det fungerar så har hon valt att gå kursen.

– Jag tänkte att nu ska jag göra något för mig själv, säger hon.

Digitaliseringskommissionens förslag att handledning och utbildning för personer som behöver hjälp att komma ut på nätet ska bli avdragsgillt kan göra att fler äldre får möjlighet att lära sig tekniken. Om det hade varit billigare att få hjälp hemma hade det varit ett uppskattat alternativ, enligt Heidi Lange Sozzi

– Det skulle vara jättebra om man hade någon som kunde sitta bakom och titta när man gör saker. Man kanske fastnar och då är det bra att ha någon bredvid sig som kan förklara och den här kursen är så nära man kan komma det, säger Heidi Lange Sozzi.

Att lära sig själv hemma är inte en bra lösning, enligt Heidi Lange Sozzi.

– Jag försökte själv igår, men det gick inte. Helt plötsligt så trycker man fel och så försvinner allt. Det behövs någon som kan förklara hur man gör, säger hon.

Hur mycket skulle du kunna om du inte fått den här hjälpen?

– Väldigt lite. Jag har ingen i närheten som pedagogiskt kan tala om för mig hur det fungerar. Så som samhället är i dag så är det svårt om man inte får möjlighet att följa med, säger Heidi Lange Sozzi

Gör det att man blir isolerad?

– Man är helt utanför eftersom man inte vet vad de pratar om. Det är bara att titta på dagens biljettsystem. Man måste kunna tekniken för att vara med i samhället, säger Heidi Lange Sozzi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.