Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Män väljer fortfarande män när företag ska utse ny vd”

02:16. Den årliga rapporten från stiftelsen Allbright visar att det är långt till målet om jämställda ledningsgrupper i börsbolagen.

Andelen kvinnliga chefer i börsbolagens ledningar ökar. Men det dröjer fram till år 2040 innan börsbolagen är jämställda och börsen fylls ständigt på med nya bolag som inte har någon kvinna alls i ledningen, visar stiftelsen Allbrights senaste rapport.

Var femte person i börsbolagens ledningsgrupper är nu en kvinna. Det är en blygsam ökning från året innan, men ändå en stor framgång, menar Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.

– Fortsätter den här trenden når vi jämställda ledningar betydligt snabbare än vad vi tidigare spått, säger hon.

Med nuvarande tempo skulle ledningarna vara jämställda år 2040, vilket är 23 år tidigare än Allbrightstiftelsen förutsåg i sin tidigare rapport. Men då menar inte Allbrightgruppen fullständig jämställdhet, utan att 60 procent är män och 40  procent kvinnor.

Dessutom hänger flera tunga mörka moln i arbetet mot jämställdhet envist kvar. Majoriteten av alla börsbolag har fortfarande endast en eller ingen kvinna i ledningen. Samtidigt befinner sig 77  av börsens 277 bolag på Allbrightstiftelsens ”svarta lista” – de har noll kvinnor i ledningen.

– Flera av bolagen på svarta listan har varit med där i flera år. Det visar att tiden inte löser några problem, utan man behöver arbeta aktivt för att öka jämställdheten, säger Amanda Lundeteg.

Allbright ser också med oroliga ögon på börsens 26 nynoterade bolag, där 80 procent av personerna i ledningsgrupperna är män och inget av bolagen har en kvinnlig vd.

Och för alla börsbolag står andelen kvinnliga vd:ar kvar och stampar på 6 procent, svenskt näringslivs ”pinsammaste siffra”, enligt Amanda Lundeteg. Särskilt illa tycker hon det är att så få av de 37 bolag som utsåg en ny vd förra året valde en kvinna.

– Där hade man möjlighet att bättra på den här siffran, men sumpade chansen. I stället ersattes män av män.

 

Tittar man på forskningen är kvinnor lika villiga att bli chefer som män och tackar ja i samma utsträckning. Problemet är att de inte får frågan lika ofta. Vi har starka traditioner där män sitter på höga positioner och klamrar sig fast.

 

En förklaring som styrelser ofta ger till att det är få kvinnor i ledningen är att de är svåra att hitta, dåliga på att ta plats eller tackar nej. Den typen av förklaring förkastar Amanda Lundeteg.

– Tittar man på forskningen är kvinnor lika villiga att bli chefer som män och tackar ja i samma utsträckning. Problemet är att de inte får frågan lika ofta. Vi har starka traditioner där män sitter på höga positioner och klamrar sig fast. När en Anders slutar börjar man ofta genast att leta efter en ny Anders med samma kravprofil.

Ofta halkar kvinnor efter i karriären i familjebildande ålder. Här skulle regeringen kunna bidra med att införa en delad föräldraförsäkring, anser Allbright.

– Vi hade en stor jämställdhetsreform i Sverige 1971 då sambeskattningen av makar upphörde. Nu är det dags att parterna även delar på föräldraskapet. Där är jag och Gudrun Schyman helt överens, säger finansmannen Sven Hagströmer, som sitter i Allbrightstiftelsens styrelse.

I börsbolagens styrelser rör sig andelen kvinnor uppåt, flåsade i nacken av hot om lagstiftning om de inte når 40 procent i år. Sett till de nomineringar som har gjorts hittills i år bedömer Allbright att man kan hamna på runt 36 procent. Stiftelsen hoppas att kvotering aldrig blir verklighet och pekar på att när det infördes i Norge så minskade andelen kvinnor i börsbolagens ledningar.

Men jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) står fast vid att lagstiftning 2017 gäller om målet inte nås, även om hon hellre skulle se att företagen når dit på frivillig väg.

– Kan man uppnå 40 procent på egen hand så är det toppen. Men 40 procent är det som står i regeringsförklaringen och det som gäller.

Fakta. Ledningsgrupper
  • De svenska börsbolagens ledningar beräknas vara jämställda år 2040, enligt en ny rapport från stiftelsen Allbright.
  • Enligt rapporten är nu var femte i börsbolagens ledningsgrupper kvinna.
  • Med 27 procents andel jämställda ledningsgrupper är finansbranschen den bransch som har tagit störst kliv framåt.
  • Totalt sett ser det dock inte lika ljust ut. Nio av tio av de svenska börsbolagen är fortfarande mansdominerade.
  • 77 bolag har inte en enda kvinna i ledningen och åtta har varken en kvinna i ledningen eller i styrelsen.
  • Mest jämlik är fastighetsbranschen med 33 procent kvinnor i ledningarna.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.