Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Många försöker maximera sina föräldradagar

Daniel Klang kunde vara föräldraledig med dottern Hannah i fyra månader genom att bara ta ut fyra föräldradagar i veckan.
Daniel Klang kunde vara föräldraledig med dottern Hannah i fyra månader genom att bara ta ut fyra föräldradagar i veckan. Foto: Agnes Stuber

Både mammor och pappor är föräldralediga betydligt längre än vad den offentliga statistiken visar. Det bekräftar en ny rapport från Delegationen för Jämställdhet, som presenteras i dag.

Forskarna Ann-Zofie Duvander och Ida Viklund har jämfört föräldraledighetens längd för nära 43 000 föräldrar med antalet från Försäkringskassan uttagna föräldrapenningsdagar.

– I statistiken underskattas hur länge svenska föräldrar är borta från jobbet, konstaterar Ann-Zofie Duvander.

– Det här vet alla föräldralediga, men ingen har tidigare visat det i tydliga siffror.

Under barnets två första år är mammorna föräldralediga i snitt 398 dagar, men tar ”bara” ut 281 föräldrapenningdagar.

Papporna är hemma i genomsnitt 103 dagar, men begränsar sitt föräldrapenningsuttag till 67 dagar.

På så sätt räcker familjens föräldraledighet betydligt längre än de 480 dagarna med föräldrapenning.

– Samtidigt ökar den längre frånvaron från arbetet risken för negativa konsekvenser för lön och karriär, framför allt för kvinnorna, som fortfarande är de som är lediga längst, påpekar Ann-Zofie Duvander.

I familjen Klang i Fredhäll har mamma Madelaine och pappa Daniel valt att under dottern Hannahs första år ta ut bara fyra föräldrapenningdagar per vecka. Madelaine Klang var hemma nio månader, sedan Daniel Klang i fyra, och sedan Daniel i början av september återgick i tjänst som polis ska Madelaine vara hemma fram till nyår, då de hoppas att Hannah, nu 14 månader, ska få plats på förskolan.

– Det blir lite knappt med ekonomin, fyra föräldrapenningsdagar i veckan är på smärtgränsen, men det är det värt, tycker Daniel Klang

Madelaine Klang betonar att hon ser det som en förmån att kunna använda sluttampen av sin föräldraledighet till att avsluta sin utbildning till personalvetare. När Daniel har lediga skiftdagar passar hon på att plugga lite extra.

– Jag förstår att det kan vara negativt för en del att vara borta länge från jobbet, men för min del ger ju den här extra lediga terminen i stället en möjlighet att avancera i mitt arbetsliv, säger hon.

Fakta.

Både mammans och pappans inkomst spelar roll för hur länge föräldrarna är hemma.

Medelinkomsttagare tar ut mest föräldrapenning och är hemma längst.

I låginkomsthushåll tar mamman ut många dagar koncentrerat, i en kortare ledighet.

I höginkomsthushåll tar mamman ut få dagar, men sprider ut dem till en längre föräldraledighet.

När mamman har hög inkomst tar pappan ut både fler dagar och längre ledighet.

Både mammor och pappor tar ut mer föräldrapenning om de arbetar i offentlig sektor och om de får extra föräldralön från arbetsgivaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.