Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Många har stöd trots heltidsjobb

Många tvingas söka försörjningsstöd trots att de yrkes­arbetar. Orsaken är att de inte kan leva på sin lön.

– Det här är en helt orimlig situation, säger Ursula Berge på Akademikerförbundet SSR.

Förra året arbetade över 5 procent, 14 035 personer, av de som beviljades försörjningsstöd hel- eller deltid. Men antingen var lönen otillräcklig eller så kom den för sent, står det i en ny rapport från Akademikerförbundet SSR som är baserad på siffror från Socialstyrelsen.

– Vi har ett arbetsliv som bygger på allt större inkomstspridning och lägre ingångslöner. Det märks genom att människor inte kan klara sig på sin inkomst, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Enligt fackorganisationen tillhör anställda inom hotell-, restaurang- och handelssektorn de som har svårast att försörja sig på sin heltidslön. När det gäller ofrivillig deltid handlar det även om den kommunala sektorn – och ofta är det kvinnor som drabbas.

Akademikerförbundet SRR anser att många arbetsgivare brister i sitt sociala ansvar.

– Arbetsgivaren har ansvar för att betala ut lön i tid och se till att alla som vill erbjuds heltid.

Det vanligaste skälet till att en person beviljas försörjningsstöd är att den står utanför välfärdssystemet, till exempel att arbetslösa saknar a-kassa.

Den orsak som ökar mest är att trygghetssystemen är för svaga, exempelvis att sjukpenningen är för låg. Dessutom är välfärdssystemen för tröga så att vissa personer behöver hjälp i väntan på att ersättningen betalas ut. Ett annat problem är att nyanlända personer inte lyckas ta sig in på arbetsmarknaden.

Enligt fackförbundet har en klar majoritet av de som beviljas försörjningsstöd egentligen inte något legitimt skäl – förra året var andelen bara 14,4 procent. Fackorganisationen anser att det är anmärkningsvärt att så stor andel tvingas söka hjälp på grund av låga löner, ofrivillig deltid, arbetslöshet och otillräckliga trygghetssystem.

– Ekonomiskt bistånd är tänkt att fungera som ett sista skyddsnät för den som har tillfälliga ekonomiska problem. Det står uttalat i förarbetena till socialtjänstlagen och även i Socialstyrelsens råd till hur kommuner ska arbeta, säger Ursula Berge.

Karin Stillerud, kansliråd på social­departementet, håller med om att dagens skäl för försörjningsstöd inte riktigt avspeglar ursprungssyftet.

– Stödet beviljas under allt längre perioder. Den utvecklingen man kan se är att unga och utrikesfödda som inte kvalificerar sig för a-kassa får vända sig till kommunen.

Fakta. Det säger lagen

Den som själv inte kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodo­sedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt.

Ekonomiskt bistånd ska vara ett komplement till samhällets generella system och ge hjälp när de generella systemen är otillräckliga eller när ersättning inte kan beviljas.

Källa: Socialstyrelsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.