Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Många klarar inte oförutsedd utgift

Foto: Rikard Collsiöö / Scanpix
Nästan vart fjärde svenskt hushåll, 22 procent, skulle inte klara av en oförutsedd utgift på 5.000 kronor utan att det påverkar privatekonomin märkbart.

34 procent skulle inte klara 10.000 kronor och 49 procent skulle ha svårt med en extrautgift på 20.000.

Det visar en undersökning som gjorts av Länsförsäkringar bland svenskar i åldern 25—65 år.

Fler män än kvinnor tror sig kunna klara av oförutsedda utgifter, oavsett belopp.

I hushåll med två vuxna uppger 85 procent att de skulle kunna hantera en extra utgift på 5.000, jämfört med 45 procent för hushåll med bara en vuxen med barn.

– Det är oroväckande och illavarslande att så många inte har någon buffert om det blir sämre tider, säger Vilhelm Nordenanckar, chef för Konsumentverkets enhet för privatekonomi.

Många hushåll har stora lån på villor och bostadsrätter. När dagens låga ränta börjar att stiga kan många av dessa få problem.

– Lever man på marginalen blir det ju svårt, för det vet väl alla att räntan kommer att höjas förr eller senare, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.