Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Många lånar på villan för barnen

Sedan bolånetaket infördes har priserna på bostadsrätter skjutit i höjden.
En trolig förklaring är att allt fler föräldrar belånar sina hus för att hjälpa barnen med kontantinsatsen vid bostadsköpet.

Prisutvecklingen på bostadsrätter har alltid varit kraftigare än för villor. Men sedan Finansinspektionen införde bolånetaket den 1 oktober 2010, bland annat för att minska hushållens skuldsättning, har skillnaden i prisutveckling ökat markant. Det visar en sammanställning som DN gjort av statistik från SCB och Mäklarstatistik. Skillnaden gäller både i storstadsområdena och om man tittar på riket som helhet.

Bolånetaket har också bidragit till att det blivit vanligare att föräldrar hjälper sina barn med att köpa bostad.

– Jag tror alltid att föräldraköp har förekommit, men sedan bolånetaket infördes har vi sett en ökning, säger Nordeas bolånechef Michael Skytt.

Boverkets analyschef Bo Söderberg menar också att det finns gott om indikationer på att ungdomar får hjälp av sina föräldrar att köpa sin första lägenhet:

– De låga räntorna gör att föräldrarna lånar upp på villan och hjälper till med lägenhetsköpet, säger han.

Bo Söderberg lyfter fram en förklaring till att priserna på bostadsrätter dragit i väg jämfört med villor.

– Vi har inte gjort egna beräkningar på detta, men det finns anledning att tro att de låga och sjunkande räntorna är mer prisdrivande för bostadsrätter än för villor, säger han.

Det skulle bland annat kunna bero på att de som köper villor oftare har med sig eget kapital. En annan trolig förklaring till skillnaden i prisutveckling är demografin.

– Just nu står de stora årskullarna födda 1987–1992 inför att skaffa sig egen bostad, vilket ökar konkurrensen om de mindre lägenheterna, säger Bo Söderberg.

En undersökning som Mäklarsamfundet gjort bland sina mäklare bekräftar att det blivit vanligare att föräldrar hjälper till med bostadsköpet. Just lån från släkt och vänner är det vanligaste sättet för unga vuxna att finansiera kontantinsatsen. 78 procent av mäklarna uppger att det är vanligt eller mycket vanligt att unga vuxna upp till 30 år lånar från familj, släkt eller vänner för att finansiera kontantinsatsen. I Uppsala är siffran hela 93 procent.

Våren 2013 var snittpriset för en etta i Stockholms län 1,6 miljoner kronor, vilket ger en kontantinsats på minst 240.000 kronor.

– Bristen på små lägenheter gör att unga vuxna kommer i kläm på bostadsmarknaden. Situationen förvärras av att många saknar besparingar till kontantinsatsen, säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken.

Det är inte bara i tillväxtregionerna som priserna ökar. I Kronoberg ökade till exempel kontantinsatsen med 61 procent mellan 2012 och 2013.

– Men vi ser att det är vanligare i tillväxtregioner att familjen kan bidra till kontantinsatsen i större utsträckning än i andra län, säger Ingrid Eiken.

Detta kan förklaras av att föräldrarna i områden med kraftigt stigande bostadspriser har större möjlighet att hjälpa sina barn genom att belåna sin egen bostad, menar Ingrid Eiken.

Nordeas bolånechef Michael Skytt vill dock höja ett varningens finger till föräldrarna att fundera över ifall man belånar sin egen bostad för att hjälpa barnen med bostadsköpet:

– Om man har flera barn bör man ha en plan för hur man ska lösa det. Föräldrarna bör också tänka på att man har ett till lån att lösa om man vill förändra sitt eget boende, säger han.

Fakta. Bolånetaket är en rekommendation till bankerna

Bolånetaket infördes av Finansinspektionen den 1 oktober 2010 och är en rekommendation till bankerna.

Taket innebär att nya bostadslån inte bör överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde. Det innebär att kontantinsatsen ska vara 15 procent av bostadspriset.

Motiven till besluten var bland annat att motverka att banker konkurrerar med högre utlåning samt att minska hushållens skuldsättning.

Finansinspektionen gjorde bedömningen att bolånetaket inte skulle få några betydande priseffekter på bostadsmarknaden.

Det går att låna till kontantinsatsen.

Källa: Finansinspektionen, Mäklarsamfundet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.