Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Många mobbas på jobbet

Fyra av tio privattjänstemän har upplevt mobbning på jobbet. Av dem säger nästan hälften att de själva är eller har blivit mobbade, enligt en färsk undersökning.

Drygt 1 000 medlemmar i Unionen, det största fackförbundet för privatanställda tjänstemän, har intervjuats om sina erfarenheter av mobbning på arbetsplatsen. Undersökningen, som förbundets tidning Kollega låtit Novus göra, publiceras nästa vecka.

Enligt den anser hälften av tjänstemännen att mobbning i dag är vanligt på svenska arbetsplatser. En fjärdedel tror att det är vanligare i dag än för fem år sedan. Åtta av tio hänvisar till tuffare klimat på arbetsmarknaden, medan sex av tio skyller på stress och hälften pekar på otydliga roller i alltför slimmade organisationer. Ganska många tror också att det handlar om de alltmer uppluckrade gränserna mellan fritid och arbetsliv.

Så många som var fjärde säger att de antingen själva blivit utsatta eller sett andra bli det på sin nuvarande arbetsplats. Tas även tidigare arbetsplatser med i beräkningen instämmer hela 38 procent. Av dem säger drygt fyra av tio att de själva har drabbats av mobbningen. Bland dem som vittnar om kränkande särbehandling talar 40 procent om osynliggörande och utfrysning, medan drygt 50 procent pekar på hånfulla kommentarer, och 60 procent har upplevt hur det pratats bakom ryggen på den drabbade.

Lite drygt hälften av de tillfrågade säger sig inte ha sett någon mobbning på jobbet.

I undersökningen säger knappt sex av tio att de känner förtroende för att arbetsgivaren skulle stoppa kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Av de 80 som uppger att de själva informerat sin närmaste chef om sådana missförhållanden svarar sju av tio att chefen inte tog tag i problemet.

Bara en tredjedel är säkra på att deras arbetsplats har en handlingsplan mot mobbning.

Torsten Heinberg, beteendevetare på Arbetsmiljöverket, säger till DN att han tycker att Kollegas siffror låter ”väldigt höga”.

Enligt Arbetsmiljöverkets egen undersökning från 2011 upplever 9 procent att de någon gång under det senaste halvåret ha varit utsatta för mobbning eller kränkande särbehandling av sin chef eller sina kolleger.

I Kollegas studie handlar det om minst dubbelt så stor andel av de yrkesverksamma. Vilket förstås delvis kan förklaras med att referensperioden i Novus fråga inte begränsas till det senaste halvåret, utan sträcker sig betydligt längre tillbaka.

– Det är ju inte heller så att mobbningen fördelar sig helt jämnt, den kan vara vanligare i vissa branscher än andra. God grogrund ger till exempel täta omorganisationer och hård konkurrens på arbetsplatsen, påpekar Torsten Heinberg.

Novus undersökning bygger på intervjuer med 1 146 medlemmar, ett representativt urval av Unionens medlemmar, spridda över landet. Svarsfrekvensen var 90 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.