Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Många nya och kluriga familjespel

Tantrix Gamepack - en ny klassiker.
Tantrix Gamepack - en ny klassiker.
"Tantrix" är den klart lysande stjärnan bland årets sällskapsspel. DN Konsuments testpanel tippar att det blir en ny klassiker.

"Tantrix" är ett välgjort, klurigt och utmanande multispel för hela familjen. Det innehåller 56 brickor med oanade variationsmöjligheter. Man kan ensam lägga pussel och patienser där svårighetsgraden kan varieras. Här finns avancerade strategispel med kompisen eller med familjen. Det är inget spel för dem som bara gillar snabba ryck. Ju mer tid och tålamod man ägnar det, desto fler dimensioner upptäcker man.

Bland de övriga nykomlingarna finns flera innovativa och roliga spelidéer. Alla kan hitta något intressant, oavsett om man gillar frågor, siffror, strategi eller taktik.

I år ska hjärnan gymnastiseras på andra sätt än med frågespel. DN Konsuments tio testande familjer har hittat många guldkorn bland sällskapsspelen, som med några undantag håller en hög standard.

"Upwords" hör till favoriterna bland korsordsfantaster. Det är en utveckling av alfapet och mycket prisvärt. Man kan bygga nya ord på höjden genom att lägga en ny bokstav ovanpå en annan och förvandla "raka" till "räka". Poängen får stanna på en fyra eftersom spelplanen är lite klen och plastig. Tycker man bättre om siffror än bokstäver är "Rummikub" ett alternativ.

"Wapi" är ett snabbt familjespel som vann många testares gunst. Det är lätt att komma i gång. Med taktik och list gäller det att muta in silverskatter.

"Gobblet" är ett snyggt kvalitetsspel med snabba spelomgångar. Förloraren vill genast ha revansch i det listiga luffarschack där spelpjäserna kan "sluka" varandra. Det gäller att ha både minne och taktik om man ska vinna.

"Monopol Europa" är inte roligare än originalet, bara en tröst för alla som förlorade euroomröstningen. Här får de chansen att betala med euro. Spelet blir för abstrakt när man ska köpa länder och städer. En bättre variant vore om man fick köpa byggnader, som Eiffeltornet i Paris. Barnen i en testfamilj tycker det är för lite sedlar i omlopp när valutan är euro.

I "Speculation" ska man vinna storkovan genom att samla, köpa och ropa in värdeföremål på auktion. Insiderinformation kan i ett nafs göra dina tillgångar värdelösa när det visar sig att din samling av konst, vapen, vin eller diamanter är falska. Men det är bara du som vet vad som är värdelöst, och först på slutet när alla tillgångar summeras visar det sig vilka samlingar som är falsarier och därmed värdelösa. Snabbare än "Monopol" och de enkla reglerna gör att sju-åttaåringar lätt fattar galoppen och kvickt lär sig att bjuda över medspelarna i auktionsrundorna.

"Existensminimum" går, till skillnad från "Monopol" och "Speculation", ut på att överleva.

Idémakarna och skaparna till det handgjorda spelet har fått produktionsstöd från Innovation Västerbotten och finns i en begränsad upplaga. Spelidén är att komma ur arbetslösheten, få ett avlönat jobb och statussymboler. Men vägen dit är lång och det är lätt att komma in på brottets bana. Reglerna kan till en början verka krångliga, men efter en omgång har man dem under kontroll. Då förstår man hur man ska tillskansa sig statussymbolerna - aktier, bil och utbildning samt moralkakan. Det sista är den enda symbolen man inte får köpa för svarta pengar. Kul och annorlunda, det var speltestarna helt överens om.

Årets partyspel är "Cranium", "Hjärnsläpp" och "Dubbel Babbel". "Cranium" är fartfyllt och håller spelarna i gång, utan dödtider. Här gäller det att vara beredd på att nynna, mima, teckna, modellera, stava baklänges och svara på frågor som är allt från lätta till ganska kluriga.

"Dubbel Babbel" är ett ordväxlingsspel, där man tillsammans med olika partner ska bilda meningar. Motståndarna ska gissa vilket ord som döljer sig i meningen. Reglerna är enkla, men det är ganska svårt om man inte tänker på samma sätt som sin tillfälliga partner.

"Hjärnsläpp" är ett partyspel med krångliga regler och många moment. Det är svårt att komma in i spelet, men lyckas man är det kul, säger de testare som inte givit upp.

Bland årets nya frågespel drar "På spåret" definitivt det längsta strået även om det är lite oklara regler. Men har man sett programmet är det inga problem att hänga med.

Varför måste spel riktade till tonårsflickor alltid vara så töntiga? undrar flera av våra testare. Vem vill spela golf på köksbordet med en liten frigolitpärla? Inte våra golfspelande testare i alla fall.

Men det verkliga bottennappet är relationsspelet "Lika par leka bäst" med simpla, vulgära frågor och påståenden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.