Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/manga-pensionarer-missar-bostadstillagg/

Ekonomi

Många pensionärer missar bostadstillägg

Foto: Henrik Montgomery/TT

För den som har svårt att få livet som pensionär att gå ihop kan bostadstillägget bli ett välkommet tillskott i kassan.

Men många missar att söka tillägget.

TT Text

Av Sveriges över två miljoner pensionärer får omkring 290.000 bostadstillägg utöver den allmänna pensionen. Men många fler uppskattas ha rätt till det.

– Det är många som riskerar att gå miste om bostadstillägget, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Myndigheten har ett uppdrag att bedöma mörkertalet, det vill säga uppskatta hur många som skulle ha rätt till bidraget men inte söker det.

– Våra skattningar pekar på att det handlar om runt 100.000 personer, säger Linda Nygren, som dock påpekar att siffran är osäker.

För den som har en liten pension kan bostadstillägget göra stor skillnad. Det maximala belopp som går att få är 6.540 kronor per månad, men beroende på inkomst och tillgångar i övrigt kan det variera mellan 1 krona och maxbeloppet.

Några grundförutsättningar ska vara uppfyllda för att man ska vara berättigad till tillägget. Man ska ha fyllt 65 år och plocka ut hela sin allmänna pension. Det beror också på vilken bostadskostnad man har och tillgångar i övrigt.

– Beroende på vad man har kan man vara berättigad eller inte berättigad. Det finns inga enkla svar, säger Linda Nygren.

– Det vanligaste är att man kan bli berättigad när man har blivit ensamstående eller den ena har flyttat till ett äldreboende. Det är svårt att få när man är sammanboende.

Men precis som att många som är berättigade inte ansöker om tillägget, är det många som inte är berättigade som gör det. Ungefär fyra av tio av dem som ansöker får ett negativt besked, enligt Linda Nygren.

Men förutsättningarna kan förändras och när ekonomin förändras kan det finnas anledning att pröva möjligheten igen.

Pensionsmyndighetens uppmaning är att alltid göra en provberäkning på myndighetens hemsida, antingen själv eller med hjälp av en anhörig. Där går det att se om man kvalificerar sig för bidrag innan man skickar in ansökan.

– På vår webb finns bra beräkningsstöd och det går att ringa oss för hjälp också, säger Linda Nygren.

Läs mer: Så mycket förlorar du på tidig pension

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt