Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Många pensionärer missar sänkt skatt

Nästan var tredje pensionär går miste om skattesänkning nästa år, visar en ny beräkning. Äldre som tar ut sin tjänstepension under fem år kan till och med drabbas av höjd skatt. Nu kräver en av de största pensionärsorganisationerna en utvärdering av hela pensionssystemet.

– Det här håller helt enkelt inte, säger Christina Rogestam, tidigare C-riksdagsledamot som numera är ordförande i Sveriges pensionärsförbund (SPF) med cirka 270.000 medlemmar.

Hon kräver nu att hela pensionssystemet utreds. Tillsammans med de tre andra stora pensionärsorganisationerna fortsätter SPF att driva linjen att arbete och pension ska beskattas lika.

Det senaste utspelet kom i fredags med ett öppet brev riktat till Sverigedemokraterna som hotar att på onsdag fälla den rödgröna regeringens första budget som innehåller skattesänkningar för pensionärer.

Men var tredje över 65 år blir utan skattesänkning eller kan till och med få höjd skatt. Det visar en beräkning som Skattebetalarnas förening har gjort. Alla med en sammanlagd pension över 20.000 kronor går miste om skattesänkningen.

– Det är bra att skatten för dem med låga pensioner sänks. Men som helhet är förslagen ett stort svek mot landets alla pensionärer. För dem som drabbas av höjd skatt på sin pension handlar det oftast om tjänstepensioner som i allra högsta grad är uppskjuten lön, säger Joacim Olsson, vd på Skattebetalarna.

Cirka 115 000 pensionärer som skaffat sig högre utbildning och arbetat under hela sitt yrkesverksamma liv får, enligt Skattebetalarna, till och med höjd skatt om den rödgröna budgeten röstas igenom. Det beror bland annat på att många 40-talister som nyligen gått i pension valt att ta ut sin tjänstepension under de första fem pensionsåren.

Vissa av dessa som valt att fortsätta arbeta deltid efter 65-årsdagen får dessutom en ytterligare skattehöjning. Cirka 45.000 personer får högre skatt till följd av avtrappat jobbskatteavdrag för månads­inkomster över 50.000 kronor. Dessutom får cirka 75.000 företagare som är äldre än 65 år högre skatt som följd av att den särskilda löneskatten återinförs med 5,6 procent.

– Indirekt blir resultatet att de arbetande pensionärerna får betala för pensionärernas skattesänkning, säger Joacim Olsson, vd på Skattebetalarna.

Även under de borgerliga åren var skattesänkningarna för pensionärer inriktade mot äldre som inte arbetat, en linje som inte minst Kristdemokraterna drev fram. Det är bekymmersamt och strider mot den arbetslinje som det pensionssystem som funnits sedan 90-talet bygger på, anser SPF.

– Det är numera en väldigt liten skillnad på om du har garantipension eller om du har en pension på mellan 16.000 kronor och 18.000 kronor i månaden. Det var inte så pensionssystemet var tänkt att fungera, säger SPF-ordföranden Christina Rogestam.

Något svar från ansvariga politiker på uppmaningen att hela pensionssystemet bör utvärderas har hon inte fått. SD-ledaren Mattias Karlsson hade på söndagskvällen inte heller svarat på det öppna brevet från de fyra pensionärsorganisationerna.

Fakta.Pension 2015

Skatteförändring per månad

Inkomst Förändring av skatt

12 500 kr –150 kr

16 600 kr –43 kr

20 000 kr 0 kr

38 800 kr + 133 kr

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.