Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/manga-saknar-fortfarande-aterbetalning-for-installda-flygresor/

Ekonomi

Många saknar fortfarande återbetalning för inställda flygresor

Foto: Pi Frisk

Trots att resebolagen är skyldiga att återbetala resor som ställts in i coronapandemin väntar många fortfarande på pengar. Anmälningarna väller in till Allmänna reklamationsnämnden och flera flygbolag har hamnat hos Kronofogden, visar DN:s genomgång.

– Vi ser ett fortsatt missnöje bland konsumenterna, säger Marcus Isgren, chef och ordförande på Allmänna reklamationsnämnden.

Trots att det gått flera månader sedan löftena om återbetalning för inställda flyg på grund av coronapandemin, står många kunder fortfarande utan sina pengar. Flygbolagen tycks inte kunna genomföra återbetalningarna i planerad takt och flera har hamnat hos Kronofogden.

Flygjätten SAS lovade i början av sommaren att skynda på med återbetalningarna till kunder som fått sina resor inställda. Ändå toppar företaget listan över de flygbolag som anmälts till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, den senaste månaden.

SAS är också det bolag i DN:s genomgång som fått flest betalningsförelägganden från Kronofogden efter Norwegian, och de har dessutom dragit på sig en skuld hos Kronofogden på över 40.000 kronor.

Freja Annamatz, presschef på SAS, beklagar dröjsmålen men menar att de gör allt de kan för att hitta lösningar som kan automatisera och därmed snabba på processen.

– Vi vet att det är frustrerande för många kunder att man har fått vänta såhär länge. Det här är en situation vi aldrig tidigare ställts inför och att pengarna dröjer beror på den extremt stora volym av inställda flyg som pandemin orsakat, säger Freja Annamatz.

Hittills har bolaget återbetalat runt en miljon personer, men ändå återstår hundratusentals kunder.

– Alla som ansökt om att få pengar tillbaka för inställda flyg kommer att få sin återbetalning. Det är beklagligt att det har tagit tid och vi ber om fortsatt tålamod, säger Freja Annamatz.

På ARN vittnar man om fortsatt många anmälningar mot resebolag. Totalt har mängden ärenden fördubblats sedan förra året – och det höga trycket tycks hålla i sig. Sedan den första augusti har det kommit in runt tusen anmälningar mot olika resebolag.

– Vi ser ett fortsatt missnöje hos konsumenter. I flera fall handlar om att man blivit utlovad pengar inom en viss tid som inte kommer, säger Marcus Isgren, ARN:s ordförande och chef.

ARN:s chef Marcus Isgren menar att anmälningarna mot resebolag ökat kraftigt sedan förra året.
ARN:s chef Marcus Isgren menar att anmälningarna mot resebolag ökat kraftigt sedan förra året. Foto: Gabriel Liljevall

TUI är ytterligare ett resebolag som anmälts till ARN den senaste månaden och Gunde Nilsson är en av de kunder som bolaget står i skuld till. Trots anmälan till ARN väntar han fortfarande på närmare 21 tusen kronor efter en inställd resa till Cypern i maj.

– Den första juni fick vi en bekräftelse från TUI att vi skulle få tillbaka pengarna, men vi har inte fått någonting än. När jag ringer blir jag hänvisad till deras kundtjänst i Messenger och där får jag olika förklaringar varje gång jag frågar om mitt ärende, säger Gunde Nilsson.

Han är besviken på bemötandet och vill inte resa med flygbolaget igen.

– Jag har förståelse för att det kan ta längre än tid än vanligt att få tillbaka pengarna just nu, men bemötanden jag fått från TUI har varit direkt arrogant, säger Gunde Nilsson.

Han har nu tagit ärendet vidare till Kronofogden, som i dagsläget har 16 aktuella ärenden om betalningsförelägganden riktade mot TUI. Totalt rör det sig om över 320.000 kronor.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Enligt Adam Györki, presschef på TUI Sverige gör bolaget vad de kan för att kunderna ska få tillbaka pengarna så snabbt som möjligt.

– Vi betalar tillbaka våra kunder löpande men det är inte alltid helt okomplicerat. Vi sköter de flesta återbetalningarna automatiskt och då går det fort. Men i många fall saknar vi exempelvis kontonummer eller annan information och då tar det tid, säger Adam Györki.

Han känner till att det finns kunder som är frustrerade över situationen.

– Vår ambition är att vi ska svara alla kunder så snabbt som möjligt och ge den information de behöver. Vi förstår att kunder är upprörda, men vi kan försäkra att alla som bokat med en resa med TUI kommer få sina pengar tillbaka, säger Adam Györki.

Ämnen i artikeln

Flygtrafik
SAS
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt