Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Många svenskar har gjort miljonvinst på bostaden

Trots kraftiga börsfall och svagare konjunktur har priserna på bostäder stannat på historiskt höga nivåer i år.

En genomsnittlig svensk villa är värd dubbelt så mycket som för tio år sedan. I Stockholm har priset på villor ökat tre fyra gånger på tjugo år, enligt SCB.

Sedan 1995 har bostadspriserna i landet stigit med i genomsnitt cirka 40 procent vart femte år. Det är betydligt mer än vad priserna stigit i övrigt.

Framför allt är det i storstäderna och i Stockholms innerstad som priserna rusat, men även resten av landet har haft en väldigt stark värdeökning på bostäder.

Många har kunnat göra en så kallad boendekarriär och tjänat miljoner på att bo på bara några år. Enligt en ny rapport från mäklargruppen Fastighetsbyrån har till exempel en bostadsrätt på Östermalm gett en ren vinst på 1,3 miljoner kronor i genomsnitt de senaste fem åren. Det innebär en förtjänst på över 22.000 kronor per månad när kostnaderna för boendet är borträknade.

– Den här utvecklingen kan i första hand förklaras med låga boräntor och högre inkomster. Hushållen tittar på vad de behöver lägga per månad, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH.

Sänkningar av skatter på både inkomster och fastigheter har gett svenskarna mer pengar att röra sig med. Att räntorna hållits på historiskt låga nivåer under hela 2000-talet har gjort det väldigt billigt att låna och bankerna har varit generösa med krediter. Det har drivit upp bostadspriserna och hushållens belåning på ett aldrig ­tidigare skådat sätt.

En helt överväldigande majoritet av dem som äger sin bostad har dessutom lån med rörlig ränta, som oftast är den allra lägsta. Över 90 procent av lånen löper med rörlig ränta, enligt en rapport från Finansinspektionen.

– Rörliga räntor tenderar numera att sjunka i kristider. Det gör det lättare att övervintra när marknaden stannar av. Så länge arbetslösheten inte är högre kan hushållen vänta med att sälja och det blir inga markanta prisnedgångar, säger Hans Lind.

Både Europeiska centralbanken, ECB, och den svenska Riksbanken har redan börjat sänka sina styrräntor.

I många andra länder har priserna på bostäder rasat de senaste åren och skapat finansiella kriser. Det kan delvis förklaras av att det byggts mer utomlands och att byggherrar därför stått med tomma hus efter finanskrisen 2008. Även svenska bostadspriser har börjat falla de senaste månaderna.

Under nästa år väntas priserna på bostadsrätter ligga stilla. Däremot är det mer sannolikt att priserna på villor och fritidshus faller, enligt en ny undersökning från Fastighets­byråns mäklare.

Erik Olsson, vd i fastighetsmäklarföretaget med samma namn, ser den kraftiga prisuppgången i Sverige de senaste femton åren som en effekt av nittiotalets fastighetsbubbla.

– Vi hade en otrolig kris i början på 1990-talet då priserna på bostäder i Stockholms innerstad halverades. Vi är dessutom 450.000 personer fler här i Stockholm än vi var för tjugo år sedan och byggandet har inte hängt med, säger han.

Fakta. Prisutveckling villor

                      Riket          Storstockholm

1980–1985      +8%           +11%

1985–1990     +86%          +123%

1990–1995     –9%             –17%

1995–2000      +43%          +82%

2000–2005      +47%         +36%

2005–2010      +39%         +46%

Källa: SCB, DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.