Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Många tror att programmering är grabbigt”

Programmeraren och studenten Aroshine Munasinghe ger sin syn på IT-branschens brist på kompetent personal, samt bristen på kvinnliga programmerare.
Programmeraren och studenten Aroshine Munasinghe ger sin syn på IT-branschens brist på kompetent personal, samt bristen på kvinnliga programmerare. Other: Jonas Ekströmer/TT

24-åriga Aroshine Munasinghe tar sin examen i datateknik om några månader. Men hon har redan tvingats bemöta många fördomar om kvinnliga programmerare.

– Många tror att programmering är något ”grabbigt”. Den bilden gör att tjejer inte ens söker sig till tekniska högskolor, säger Aroshine Munasinghe.

Hon minns väl hur hon själv ifrågasattes när hon valde att flytta från Göteborg till Stockholm för att läsa datateknik vid Kungliga tekniska högskolan (KTH).

– Folk frågade mig om jag ens kunde programmera och om det var något jag var intresserad av. Sedan jag började studera har jag alltid fått frågan hur det känns att vara tjej och plugga datateknik. Som om det skulle spela någon roll. Vi lever i år 2017, det finns inget kön som avgör vilket program du ska välja, säger Munasinghe.

Hennes intresse för programmering kom i tidig ålder. Men faktumet att många arbetsgivare efterfrågar IT-kompetens har också påverkat hennes studieval, berättar hon.

Det kan vara väldigt kreativt att vara programmerare eftersom det inte finns ett facit på alla lösningar.

Under sina femåriga studier har hon praktiserat på Spotify, där hon jobbade med att kvalitetssäkra musiktjänstens app. I nuläget gör hon sitt examensarbete på IBM, som i samarbete med Röda Korset utvecklar en app som kopplar volontärer med nyanlända.

Eftersom bristen på programmerare praktiskt taget har lämnat dörren vidöppen på arbetsmarknaden, känner hon sig trygg med att hitta jobb i framtiden.

– Jag är inte alls orolig. Däremot hoppas jag att allt fler tjejer kan få bättre kunskap om vad det verkligen innebär att vara programmerare. I slutändan handlar det om att vara påhittig, snabb och effektiv. Det kan vara väldigt kreativt att vara programmerare eftersom det inte finns ett facit på alla lösningar. Samtidigt kan man prova sig fram hela tiden.

När Aroshine Munasinghe har studerat klart väntar nya uppdrag på Spotify i New York. Medan hon studerar kommer hon fortsätta att engagera sig i föreningen Womengineer, för att få fler tjejer till att öppna ögonen för programmering.

– Jag hoppas att jag kan inspirera fler tjejer att söka till en mansdominerad utbildning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.